Umro američki kralj vina iz Metkovića

Vijesti 14. pro 202309:33 1 komentar
Vina Grgić

Miljenko Mike Grgich, slavni američki vinar hrvatskog podrijetla, umro je u dobi od 100 godina.

“Shvatio sam da se vina ne rade samo glavom i osjetilima. Morate ga raditi i sa srcem”, uvod je u Grgichev nekrolog, objavljen na službenoj stranici njegove vinarije Grgich Hills Estate, smještene u dolini Napa u Kaliforniji.

Grgich je rođen 1. travnja u selu Desne, na pola puta između Ploča i Metkovića, u obitelji sa 11 djece koja je imala malu vinariju, vinograd i vinarsku tradiciju. Grgich je kasnije studirao vinarstvo na sveučilištu u Zagrebu, a u Sjedinjene Države se uputio 1954., nezadovoljan komunističkim vlastima u Jugoslaviji, putem Zapadne Njemačke i Kanade, stoji u nekrologu.

Tamo se polako probijao u vinarskom svijetu, pokrenuvši i svoju vinariju, a najslavnije postignuće bilježi 1976. kad je njegov chardonnay na natjecanju u Francuskoj pobijedio vina te države na slijepom testiranju. Taj je događaj šokirao enologe i katapultirao dolinu Napa u jednu od vodećih vinarskih regija na svijetu, a i inspiriralo zemlje poput Čilea i Argentine da se natječu s europskim vinima.

“Kralj chardonnaya” preminuo je sa 100 godina, što je dob koju je naveo kao svoj cilj, piše San Francisco Chronicle.

Pobjednička boca iz Pariza uvrštena je u Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian, kao i beretka po kojoj je bio slavan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare