Tomašević: Prioritet je razvoj infrastrukture, sutra sastanak sa Ćorićem

Vijesti 28. ruj 202110:22 > 14:45
Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave održao je konferenciju za novinare.

Podsjetimo, rano jutros ponovno je, drugi put u tri dana, pukla cijev na zagrebačkoj Selskoj cesti. Gradonačelnik je izjavio da je šteta nastala jutros veća od one koja je nastala u nedjelju.

“Povećanje stanogradnje, a posebno to možete vidjeti na Trešnjevci, nije uvijek pratio razvoj komunalne infrastrukture. To je nešto što nam je prioritet”, kaže gradonačelnik.

N1/Mirela Bačić

“Voda je puno brže zaustavljena danas nego u nedjelju. Ukupno je intervenirano na 7 lokacija, tri stambena objekta, cesta i tri različite ustanove u sklopu jedne zgrade. Najgore je u smislu štete prošla škola u kojoj je oštećena dvorana, ured i stan domara. Kao i u nedjelju, ovakve se stvari nažalost događaju, pucaju cijevi. Postoji polica osiguranja. Građani koji imaju štetu mogu je prijaviti, informacije su na stranicama ViO i ta će šteta biti pokrivena iz police osiguranja koju Holding ima za ovakve situacije”, kaže.

VEZANA VIJEST

Tomašević kaže i da se vodoopskrba vratila na lokaciju, osim u dvije ulice za koje očekuje brzu sanaciju.

Ispričao se građanima zbog teškoća koje su nastale u prometu te rekao kako će južni dio Selske koji je stradao u nedjelju biti otvoren za promet sutra navečer, a sjeverni dio koji je stradao danas će biti otvoren do kraja tjedna.

“Radi se o starom cjevovodu, puno je stanogradnje, ovo je bitan cjevovod za opskrbu vodom cijelog zapadnog Zagreba. Čuo sam se s ministrom Ćorićem oko daljnjeg razvoja infrastrukture. Postoje sredstva koja će Grad sigurno iskoristiti. Čeka nas i povlačenje sredstava iz EU fondova za modernizaciju vodoopskrbne mreže. O tome ćemo sutra popodne ministar Ćorić i ja imati sastanak gdje ćemo razgovarati o suradnji”, kaže.

Ubojstvo djece u Mlinovima

“Budući da smo u kontaktu s majkom i širom obitelji, zamolili bismo medije da se detalji pogreba koji će biti ovaj tjedan ne objavljuju u medijima. Obitelj moli da to bude u krugu obitelji i da se ne izvještava o mjestu i vremenu pogreba. Osigurali smo sve što smo mogli, različite vrste pomoći. Postoje timovi za psihološku podršku koji su u školi i vrtiću, vezano za pomoć osoblju. Tu bih stao”, kaže gradonačelnik.

Novo Upravno vijeće Poliklinike

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec komentirala je razrješenje Upravnog vijeća Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

“Razriješili smo troje članova ispred Grada Zagreba kao osnivača. Imenovani su novi članovi, a to su Gordana Keresteš, redovna profesorica Katedre za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta, Andreja Jambrošić Sakoman i Lora Vidović“, rekla je Dolenec.

“To je događaj koji su osudili svi politički akteri, od vlasti do oporbe, nema nijednog aktera koji nije osudio taj događaj. Zdravorazumski je da smo ga i mi osudili i poslali poruku da kao gradska vlast moramo biit podložni javnoj kritici, odgovarati na nju argumentima. Ako se prelazi granica, kleveta, postoje privatne tužbe. Ali, traženje zabrane putem Ovršnog zakona je nešto što sigurno neću podržati”, rekao je Tomašević na pitanje o Poliklinici i dodao: “Nebitno o kojem mediju i o kojoj ustanovi se radi.”

Potrebne investicije

Gradonačelnik je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako ne može tvrditi da cijevi više neće pucati.

“Nije samo ovdje potrebna investicija, nego na području cijelog grada. Ima puno primjera gdje su potrebne nove investicije”, kaže Tomašević.

VEZANA VIJEST

“Za sve voditelje podružnica su raspisani natječaju, Uprava Holdinga odlučuje o tome, a ne mi. Mi smo od jutra bili na terenu, puno službi, komunicirali smo s ravnateljem, ponudili pomoć oko smještaja, cisterne za pitku vodu, pokušavamo biti na raspolaganju građanima koji trpe, blago rečeno neugodnosti zbog puknuća cijevi”, kaže gradonačelnik.

“Vezano za sami cjevovod, postoji projekta dokumentacija da bi se išlo u projekt rekonstrucije. Upravo zato razgovori sutra da vidimo za što se mogu povući sredstva hitno iz NPOO-a” govori Tomašević.

“Ako govorimo o sredstvima iz NPOO-a dostupni su milijuni, ali za pravu sanaciju vodooprskbne mreže potrebne su milijarde. Nemamo nikakve cifre oko štete, nisu još svi prijavili. Očekujem da se građanima i ustanovama koje su stradale nadoknadi šteta”, kaže Tomašević.

“Nije dobro da se grad razvija, a to ne prati infrastruktura. To stvara veći pritisak na mrežu i onda se događaju ovakve situacije. Je li i potres imao neku ulogu, bilo bi neodgovorno spekulirati”, kaže gradonačelnik.

Poljoprivredni sajam na glavnom gradskom trgu

Tomašević kaže da je o poljoprivrednom sajmu na Trgu bana Jelačića razgovarao s ministricom poljoprivrede.

“Nije dobro da se Trg pretvara u rezervnu tržnicu”, kaže.

“Nismo izdavali nikakve dozvole otkad smo došli na vlast, to su dozvole koje su ostale od prije i mi ih ne možemo revidirati. Želimo zauzeti novu politiku prema korištenju javnih površina. Trg bana Jelačića je glavni trg i mogu se naći druge lokacije za takve prigode. Bilo je dosta kritika na to i ranije. Želimo zauzeti konzistentan stav koji će biti isti prema svima”, zaključuje Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.