Plenković o Mostu: Prepisuju ideje od UGP-a koji potiče na kršenje mjera

Vijesti 02. velj 202114:58 > 15:50 0 komentara
N1

Danas u 13 sati održan je sastanak vladajuće većine na kojem je prihvaćen zaključak parlamentarne većine da se Vlada obveže da u idućih nekoliko mjeseci napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Izjavu nakon sastanka dao je premijer Andrej Plenković.

“Prošli smo sve relevantne političke teme. Dogovorili smo da će se zatražiti da se usvoji zaključak da se u roku od 6 mjeseci predloži Saboru reforma sustava HGK sukladno analizi itd”, rekao je Plenković.

“Izvijestili smo o situaciji nakon što je preminuo Miroslav Tuđman, imat ćemo zastupnika koji će ga zamijeniti. Govorili smo o incidentu na granici od vikenda, o članovima EP-a koji su došli neslužbeno s ciljem da ilegalno prijeđu granicu Hrvatske i BiH čime se krše hrvatski propisi. Kontaktirat ćemo predsjednika EP-a i izvijestiti o ovome te uložiti prosvjed jer je ovo neprihvatljivo. Sramotno je ponašanje SDP-a s kojima su očito bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koje je protiv nacionalnih interesa RH i ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH”, dodao je premijer.

O Mostu i HGK

Odgovarajući na pitanja dodao je: “Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. Ovo uopće nije njihova ideja, oni to prepisuju od UGP-a koji potiču ljude na neposluh. Niti su originalni niti su uspjeli, a kamoli da zbog činjenice da su napustili Sabor s oporbom, da su srušili kvorum znajući da je Tuđman tad bio u teškom stanju. Jasno sam i jučer naglasio – inicijative za izmjene komorskog sustava trebaju dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali na način na koji to želi parlamentarna većina i u trenutku koji je primjeren.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje hoće li se ići na depolitizaciju HGK i o plaći g. Burilovića rekao je: “Što se tiče čelnog čovjeka HGK, on nije izbor Vlade. Predsjednika HGK biraju članovi Komore. Na njima je da biraju, izabrali su kandidata za kojeg su mislili da će biti najbolji.

Što se tiče plaće, njegova plaća u HGK je slična predsjedniku Vlade, ostalo su naknade za članstvo u različitim tijelima. To je velik iznos. Možemo razmatrati jesu li te naknade previsoke. One nisu određene odlukama Vlade.”

Prepisivanje

“Inicijator ideje je konkurentska udruga, oni su prepisivači, lijevak u koji možete ubaciti što god hoćete”, dodao je Plenković o Mostu. “Nije normalno rušiti kvorum da 76. zastupnik većine ne može ni videovezom sudjelovati zbog bolesti. To nije uobičajeno ni moralno ni kulturno. To je signal kakva je oporba u Saboru.

Liberalni partneri imaju tu temu kao dio svoj platforme, ideološke postavke, no ona nije bila predmetom programa Vlade ni koalicijskog sporazuma. Ta tema dolazi na red u ovom trenutku samo zbog prepisivanja inicijative konkurentske udruge. A mi ćemo je staviti na dnevni red kad procijenimo da je to korisno. I druge zemlje imaju Komore. Ovo je pokret koji bi trebao rušiti institucije, to nema veze samo s ovom temom.”

VEZANE VIJESTI

Nikola Grmoja je rekao da je Vlada ta koja demontira institucije, da je sve pod utjecajem Vlade. Plenković je na to rekao: “Nisam čuo taj komentar, ali ne čudi me. To je populistička, demagoška ekipa… Bila je pogreška ići s njima u suradnju, nikome to ne bih preporučio, to je najgore od najgoreg što se nekome od partnera može dogoditi. Ako s nekim morate u partnerstvo, idite sa svima osim s njima. Ići u eter s informacijama da su pod utjecajem Vlade sudovi, to je najgore od najgoreg što postoji u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije.

Na temelju kojeg dokaza je to rekao? U ovom tjednu se puno toga razotkriva. Oporba izlazi iz sabornice kad je jedan zastupnik bolestan. SDP potiče se kršenje hrvatskih zakona i pozdravlja inicijativu ilegalnog prijelaza granice i orkestrira incident na granici. Sad ovaj iz Mosta insinuira da Vlada utječe na presude. Teško da može niže.”

O eventualnoj kandidaturi na lokalnim izborima rekao je: “Što se tiče g. Vanđelića, on je fokusiran na obnovu. HDZ će odlučiti o kandidatu kad odlučimo o svim kandidatima za lokalne izbore, a to će biti u idućim tjednima.”

Nije htio komentirati presude vezane uz Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Prosvjed i koronavirus

O sutrašnje prosvjedu poduzetnika Plenković je rekao: “Podsjećam javnost da smo skoro godinu dana u fazi pandemije. Borimo se za zdravlje, gospodarstvo i način života. Sve vlade to rade pomoću protuepidemijskim mjerama kako bi spriječile zarazu. Posljednjih mjeseci postigli smo željeni cilj, smanjili smo intenzitet zaraze na niske postotke. To su pozitivni signali.

No, trend u Europi, s obzirom na nove sojeve, su dodatne restrikcije. One su nerijetko puno strože nego u Hrvatskoj. To se zaboravlja. Naša Vlada je uvijek žalosna ako moramo poduzimati restriktivne mjere. No, neke mjere moramo poduzeti. Kad se ocijeni da su okolnosti takve da možemo u popuštanje, odlučit ćemo. Devet milijardi kuna smo dali za plaće radnika u privatnom sektoru, ne govorim o drugim sredstvima. Pritom nismo ugrozili ni kreditni rejting ni opću sliku Hrvatske. I zdravstveni sustav funkcionira. Nastojimo sve to izbalansirati. Moramo biti oprezni, ali nećemo oklijevati popustiti mjere ako to situacija dozvoli.”

Autoput do Siska

O autoputu do Siska rekao je: “Mogu jamčiti to odlukom Vlade koja će biti usvojena u  četvrtak. Jedno je obnoviti kuće, a drugo je revitalizacija područja. Autoput je jedan od načina. Riječ je o projektu za koji postoji sva dokumentacija, građevinske dozvole i imamo dogovor da nađemo sva potrebna financijska sredstva. Trebali bismo nasloniti time Sisak na Zagreb, a to je sjajna poruka Banovini i velika prednost za razvoj te županije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!