Premijer Plenković: Točno je, na letjelici je bila bomba

Vijesti 14. ožu 202217:42 > 20:36 13 komentara
n1

Održan je još jedan sastanak predsjedništva HDZ-a. Premijer Plenković nakon toga se obratio javnosti.

Na početku je kazao da su zadovoljni jer su našli novog ministra te osigurali paket mjera pomoći građanima.

“Došlo je do velike izbjegličke krize, ona će rasti. Već je 2.7 milijuna Ukrajinaca napustilo domove. Do danas je u Hrvatsku došlo 6.300 Ukrajinaca”, rekao je Plenković. Dodao je da su oko 40 posto pristiglih djeca.

“Razgovarali smo i o najozbiljnijem problemu, padu drona ili rakete. Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima”, rekao je.

“Točno je, bio je eksploziv, bila je neka vrsta bombe na letjelici, otkrit će se točno koja”, rekao je premijer.

Dodao je i kako mnogo informacija još uvijek nedostaje. Ne zna se, kaže, još tko je, zašto i kako poslao bombu.

“Francuzi su iskazali spremnost da nam pomognu”, rekao je Plenković. “Ja ću sutra posjetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i sa SAD-om, da vidimo kako nam oni mogu pomoći”, rekao je.

Dodao je da će i Ministarstvo obrane dati svoj plan kako ojačati obranu.

O skupljem gorivu

Onda se dotakao povećanja cijena goriva.

“Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cijena goriva, ali vjerujemo da bi se ,s obzirom na današnju cijenu, ta cijena od idućeg tjedna trebala spustiti”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i kako nije šetao po bombi u subotu.

“To su trivijalne doskočice. Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav, informirao se o tome, odlučili smo da rano posjetimo mjesto pada, s punim uvjerenjem da idemo tamo sigurni. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada”, rekao je Plenković.

“Kao što vidite, letjelica je izvađena bez posljedica za ikoga. Jedan paviljon studentskog doma je bio evakuiran”, rekao je Plenković.

“Budući da traje cijeli proces, traje istraga, stručnjaci su danas bili vrlo jasni, prepustit ću njima da vas za nekoliko dana upoznaju s detaljima. Svakako, prilikom pada letjelice došlo je do eksplozije”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da nije do njega da se pita kako tko piše i prati situaciju.

“Ja sam odmah u petak javio svima u EU i NATO-u. Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali, a kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svjesni što se dogodilo. Ne znamo tko je uputio, kako je došla, namjerno ili pogreškom, ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složit ćemo mozaik. Svi su partneri upoznati s ovim i bit će dodatno upoznati”, rekao je.

“Ja nisam tu da spekuliram. Situacija je već dovoljno ozbiljna i tamo gdje je pala, bez obzira je li to zgrada vlade ili studentski dom”,rekao je.

“Glavni tajnik NATO-a nije reagirao u petak, ja sam se s njim čuo u subotu. Oni su itekako zabrinuti, mi smo već reagirali, svi oni koji su u političkom i vojnom sustavu NATO-a zaduženi da budu upoznati s ovim, upoznati su”, rekao je.

O potencijalnoj krizi

Plenković je rekao i da u ovom trenutku nikako nije ugrožena ospkrba gorivom. Ista je situacija i s hranom, kaže.

“Ne vidim da se treba limitirati nabavku ikojeg proizvoda. I kao potrošači se moramo ponašati najracionalnije”, rekao je.

“Nismo tu da zbunjujemo javnost, kreiramo paniku pa da ljudi krenu kupovati zalihe hrane. Tako ćemo se dovesti do problema kojeg sad ne vidimo”, rekao je Plenković.

“Ja ne mogu procijeniti razmjere ove krize. Mi imamo određene alate, reagirali smo kvalitetno, cjelovito”, kazao je.

“Ova okolnost mijenja situaciju. Ministrica poljoprivrede razmišlja o dodatnim sredstvima potpore poljoprivrednicima. Mi nećemo gledati, nikad nismo gledali, stat ćemo u obranu svih interesa hrvatskih građana”, rekao je.

“Ekonomski i socijalni standard, obrana i sigurnost zemlje su nam najvažniji. Do prije par dana se šalilo, al sad je sigurnost dobila novu razinu”, rekao je Plenković. Dodao je da ovo više nisu iste okolnosti.

Jesu li radari mogli vidjeti letjelicu prije

Jesu li hrvatski radari mogli i ranije vidjeti letjelicu?

“Nebitno je to. Istraga će pokazati sve. Letjelica je najdulje letjela preko Mađarske, u Hrvatskoj je bila vrlo kratko. Oni koji slažu cijeli mozaik će raditi na tome kad budu imali nešto konkretno i onda će vas obavijestiti”, rekao je Plenković.

“Ono što je pouzdano je to što nije bilo obavijesti od dvije članice NATO saveza”, dodao je misleći na Rumunjsku i Mađarsku.

“HV ima pravo reagirati na ovu vrstu ugroze i samostalno, ne moramo mi za ovo pitati dozvolu. Što se tiče djelovanja saveznika, NATO-a i svih sustava, treba kazati da se u zračnom prostoru nerijetko događa da postoje letjelice koje nisu uključile avione za signallizaciju. Nekad se avioni dignu zbog toga, bilo je toga i u našem prostoru”, rekao je Plenković.

“Ovdje se dogodilo nešto drugo, bila je letjelica stara 40-ak godina, ali isto tako moćna i pala je tu gdje je pala. Na našim je službama da ispitaju kako se i zašto to dogodilo. A za budućnost je bitno da osiguramo reakciju. Da poleti večeras siguran sam da bi i Rumunjska, Mađarska, NATO i HV bili puno spremniji”, rekao je.

“S Orbanom sam se vidio i u četvrtak i u petak. On je razumio što se dogodilo. Na njima je da vide zašto nije bilo obavijesti prema nama”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare