Plenković iz BiH: Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. godine

Regija 13. pro 202119:03 > 21:10 2 komentara
Dragan Čović, Andrej Plenković
Denis Kapetanovic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak kako dogovor o izmjenama Izbornog zakona u BiH treba uključiti otklanjanje diskriminacije manjina uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda iz daytonskog Ustava, te je pozdravio konsenzus stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH o toj reformi.

Plenković se s izaslanstvom na kraju posjeta BiH u ponedjeljak u Mostaru susreo s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjednikom Draganom Čovićem, koji su ga izvijestili o razgovorima o izbornoj reformi uz posredovanje američkih i europskih diplomata čiji se nastavak očekuje krajem ovoga tjedna.

U dosadašnjim razgovorima predstavnici Venecijanske komisije su predložili da se presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu provedu brisanjem konstitutivnih naroda prigodom biranja članova Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda. Plenković je na konferenciji za novinare upitan o promjeni daytonskog Ustava zbog izborne reforme rekao kako o tome nije postignut dogovor unutar međunarodne zajednice.

VEZANE VIJESTI

„Meni nije poznato da je bio bilo kakav međunarodni forum na kojem bi bio postignut konsenzus da se međunarodna zajednica odrekla ili odmiče od ustavnoga okvira koji je dogovoren u Daytonu, a potpisan u Parizu“, rekao je Plenković. On se složio s predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem koji je rekao da za hrvatsku stranu u BiH nije prihvatljiv razgovor o brisanju konstitutivnih naroda, te da se umjesto brisanja naroda u Ustavu BiH omogući i manjinama da se mogu kandidirati na najviše pozicije u državi.

“Trebamo tražiti rješenje koje će biti uključivo”

“Svojim pismo je Čović do kraja pojasnio svoje pozicije i smatram da je tako otklonio i najmanju sumnju da kod njega postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji niti u Vladi RH niti kod političkih predstavnuika Hrvata u BiH”, kazao je premijer.

„Mislim da na tragu ovoga što je rekao predsjednik Čović, trebamo tražiti rješenje koje će biti uključivo, ali neće eliminirati osnovne postavke ustavne arhitekture onakve kakvu BiH ima već 26 godina“, rekao je hrvatski premijer. Pojasnio je da to podrazumijeva formulu ‘jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda’.

Opetovao je kako očekuje da se otkloni anomalija koja je na snazi još od 2006. godine otkada bošnjačke stranke i birači preglasavaju Hrvate prigodom izbora članova Predsjedništva budući da je u tri navrata na tu poziciju biran Željko Komšić, te se onemogući da se zanemari volja Hrvata prigodom izbora izvršne vlasti, vlade Federacije BiH i državnog Vijeća ministara.

“Mi smo došli s najboljim namjerama”

“Mi smo došli s najboljim namjerama i želimo da se riješi jedna anomalija koja postoji od 2006. godine i muči Hrvate u BiH. Kad bi se malo gentlemanski pristupilo, mislim da imamo sve mogućnosti da BiH dobro funkcionira, a da RH bude akter koji će podržavati BiH”, poručio je Plenković.

Plenković je pozdravio zajedništvo stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH kazavši da to ojačava poziciju u budućim pregovorima s predstavnicima bošnjačke i srpske strane kako bi se zajamčilo da Hrvati dobiju svoje legitimne predstavnike u tijelima vlasti.

Čelnik HNS-a BiH rekao je kako je Ustavni sud definirao konstitutivne narode kao ‘natkrovljujuću kategoriju Ustava’.

„S naše strane tu nema prostora za dogovor i kompromis. Mi tražimo da se Ustav dopuni tako da bi ispoštovali sve presude Suda u Strasbourgu“, istaknuo je.
Hrvatski premijer rekao je kako će kriza u BiH biti tema zasjedanja Vijeća Europske unije.

„Vjerujem da su razgovori koje smo danas vodili pridonijeli smirivanju napetosti i jednom konstruktivnom pristupu. U Vijeću EU ću sa zadovoljstvom izvijestiti kolege o posjetu i dojmu o BiH, te koliko moramo biti fokusirani i pomoći“, rekao je premijer.

Hrvatski premijer s izaslanstvom u Mostaru je u ponedjeljak položio vijenac te zapalio svijeću ispred središnjeg spomen obilježja u središtu grada. Tijekom dana boravio je u Sarajevu gdje se susreo s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kolegijom oba doma državnog Parlamenta BiH te razgovarao s vjerskim vođama, kardinalom Vinkom Puljićem, reisom Huseinom Kavazovićem i mitropolitom Hrizostomom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare