Plenković obećao brzu pomoć Požeštini: Već smo iskusni s raznim vrstama nepogoda

Vijesti 29. lip 202118:03 > 18:56 1 komentar
Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon što je jutros posjetio potresom pogođenu Petrinju, predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji nekih ministara, poslijepodne posjetio je i Požeško-slavonsku županiju koju je nedavno pogodilo snažno nevrijeme i tuča.

U zgradi Županije sastao se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima iz Županije.

“U gradu ima 1700 stambenih objekata koji su oštećeni i gdje je pomoć doista nužna i nužno je da ona bude brza. Zatražili smo pomoć pri saniranju ovih žurnih šteta. Velike su štete i u poljoprivredi, gospodarstvu…”, rekao je gradonačelnik Glavić.

Predsjednik Vlade Plenković obećao je brzu pomoć.

“Naravno da je cilj našeg posjeta da nepsoredno u razgovoru sa županicom, gradonačelnicima, načelnicima čujemo kakve su posljedice i procjene štete nakon ove elementarne nepogode. Mi ćemo na Vladi u četvrtak donijeti prve odluke kako bismo pomogli ljudima, prije svega, na saniranju šteta koje su se dogodile, na saniranju šteta nastalih na poljiprivrednim kulturama koje su značajne i odna ćemo s vremenom nastojati dati dodatan doprinos da se sanira sve što se ovdje dogodilo”, rekao je Plenković.

“Ja sam odmah u petak po dolasku iz Bruxellesa u Ljubljanu shvatio što se ovdje događa, razgovarao sam sa županicom, s gradonačelnikom, dogovorili smo da delegacija dođe i sada sve službe rade na tome da pošaljemo snažnu poruku u četvrtak sa sjednice Vlade prema svim našim sugrađanima ovdje”, rekao je Plenković.

“Ovo su zaista velike štete i mi ćemo tu pomagati maksimalno, Ministarstvo poljoprivrede bit će na raspolaganju. To je jedan dio, drugi dio će biti sredstva koja ćemo kanalizirati prema Županija, a onda će županica i njeni suradnici distribuirati sredstva dalje. To je model koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, Smatramo da je to jedan jako dobar model. Ne može nitko bolje od županice i gradonačelnika znati što ljudima treba. Oni su tu na terenu”, rekao je Plenković.

Financije, kaže, ne bi trebale biti problem.

“Jako smo već iskusni s raznim vrstama nepogoda, od potresa, poplava, požara, tuča, još nismo vidjeli ovakav tornado kao u Češkoj, možda i to bude nažalost. U svakom slučaju nastojimo pomoći sa svim mehanizmima, postoje razni izvori u proračunu imamo i proračunsku zalihu na raspolaganju. Učinit ćemo maksimalno što možemo. Koristit ćemo, naravno, i europska sredstva”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare