Ravnatelj bolnice o slučaju Line Budak: Nije učinjena stručna greška

N1

Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice izvijestit će na konferenciji za novinare u 15 sati o zaključcima provedenog nadzora nad liječenjem Line Budak u Klinici za tumore tog KBC-a. Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju, Povjerenstvo je donijelo zaključke koji će biti prezentirani medijima u Dvorani Multimedijskog centra KBC-a Sestre milosrdnice.

Dr. Andrej Roth, kirurg Klinike za tumore čija je bila pacijentica, odgovorio je javno na optužbe te između ostalog naveo kako je Budak dobila jasne upute da se za 15 dana javi u specijalističku ambulantu zbog nalaza PHD-a što ona nije učinila.

Osim Klinike za tumore, inspekcijski nadzor je proširen i na druge zdravstvene ustanove i na primarnu zdravstvenu zaštitu, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da rezultate inspekcije očekuje idući tjedan.

Novinarima se obratio Davor Vagić, novi ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

“Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška u slučaju pacijentice Line Budak. Pacijentica je dobila pisane upute”, rekao je Vagić.

“Nažalost, u ovom je slučaju došlo do neželjene odgode pa smatramo da je potrebno raditi na protokolu dostave nalaza”, dodao je.

Budak je pozvala i Državno odvjetništvo da istraži njezin slučaj jer joj je, tvrdi, zbog nesavjesnog liječenja bolest u međuvremenu uznapredovala te joj je ugrožen život. Odlučila je liječiti se dalje u Njemačkoj.

“To je bila jedna ljudska isprika, ako je bilo grešaka u komunikaciji. U tome dopisu smo ponudili nastavak liječenja u našoj ustanovi. Naglašavam da želimo uspješnost u liječenju”, rekao je Vagić. “Sukus ovoga je da se nije našla stručna pogreška, ali načine komunikacija s pacijentima ćemo probati unaprijediti.

“Zašto ne bismo promijenili nešto ako možemo upotrijebiti neke nove tehnologije. U dijelu unaprijeđenja ćemo ići da se pacijenta obavijesti da mu je gotov nalaz. Gospođa je dobila da se javi svom liječniku, dobila je pismenu uputu. Osim broja telefona, pisalo je da se javi na taj broj i da se javi svom liječniku. Od nje je uzet broj telefona u slučaju da mora ponoviti nalaz”, rekao je.

Vagić je naveo i da će vidjeti  kako će unaprijediti sustav. “Nikakva stručna greška nije napravljena u ovom dijelu. Uvijek se može unaprijediti nešto. Taj broj mobitela se uzima ako patohistolioški nalalz nije adekvatno uzet. Kad se vidi da je nalaz uzet i da je napravljen, ne koristi se taj broj više”, kazao je.

“Prva i osnovna stvar koju naglašavam je da želimo uspješno liječenje pacijentice. Sukus svega je da nije bilo stručne pogreške”, objasnio je Vagić.

“Još uvijek stojimo k tome da patohistološki nalaz pacijentu može objaviti jedino liječnik kloji će pacijentu odmah i objasniti što to znači”, kazao je Vagić.

“Mi stojimo iza ovog nalaza, ona je dobila uputu da se javi svojem liječniku radi nalaza”, dodao je. Ističe da bi sustav obavještavanja pacijenata ipak trebalo unaprijediti te da će to provjeriti s informatičkim odjelom.

“Ja i dalje stojim iza toga da liječnik treba priopćiti pacijentici nalaz. Ja ne znam zašto ona nije došla do kolege Rotha sedam mjeseci”, rekao je Vagić.

Navodi da su u Povjerenstvu bila tri člana za unutarnji nadzor. Inače ih je pet, no jedna od kolegica je na bolovanju, a jedan član se izuzeo, s obzirom na to da je uključen u cijeli slučaj.

“Iz ovog ćemo slučaja vidjeti kako možemo unaprijediti sustav. U klinici za tumore na 1100 biopsija, jedna je bila nepodignuta. Slažem se da idemo prema tome da ne bude nijedan nepodignut nalaz. Paciejnti će se ubuduće obavijestiti mailom ili SMS-om”, rekao je te dodao: “Pobat ćemo napraviti automatizirani sustav koji će javiti pacijentu da je nalaz gotov. Jednom kad nalaz uđe u e-karton liječnik bi i dalje trebao objasniti dijagnozu”, kazao je i naglasio da nije bilo stručne greške i da je to jedino važno.

“Rekao sam vam koji su zaključci Povjerenstva za unutarnji nadzor i iz našeg dopisa je sve jasno”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.