Plenković: Pripremili smo snažan paket mjera. Predstavljamo ga idući tjedan

Vijesti 10. velj 202215:21 > 16:46 4 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL/ilustracija

Paket mjera za ublažavanje poskupljenja energenata Vlada će predstaviti sredinom idućega tjedna, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

“U proteklom razdoblju pozorno smo analizirali kretanje cijena energenata, pratimo što rade druge zemlje i pripremili smo sveobuhvatan paket mjera koji će Vlada predstaviti sredinom idućega tjedna”, rekao je Plenković.

Najavio je “snažan i izdašan paket mjera” kojim će se ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata, a vodit će se računa i o poduzetnicima i poljoprivrednicima.

VEZANE VIJESTI

Paket će se po njegovim riječima “odnositi na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima”.

Osim toga, kako je rekao, “mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji”.

U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP – energetska kompanija u državnom vlasništvu, rekao je Plenković.

Dodao je da su među mjerama i “elementi poreznog rasterećenja”.

Plenković je ustvrdio da za razliku od građana drugih država članica Europske unije, hrvatski građani u proteklom razdoblju nisu osjetili značajni rast cijena energenata.

“Primjerice cijena električne energije u Europskoj uniji je krajem prošle godine porasla prosječno 30 posto, a plina i preko 70 posto, a to nije slučaj u Hrvatskoj”, rekao je premijer.

Vlada je, kako je rekao, već ranije najavila da će reagirati zbog izvjesnog poskupljenja plina i struje koji bi mogao pogoditi građane Hrvatske od 1. travnja.

Podsjetio je da je Vlada reagirala u cijene goriva te je početkom tjedna ponovno iskoristila zakonske mogućnosti i instrumente i ograničila cijene eurodizela, eurosupera i plavog dizela.

Dodao je da je Vlada na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore izrazila podršku gospodarstvenicima te su razmotrene “moguće kompenzacijske mjere u okolnostima svih izazova s kojima se suočavamo”. Vlada je, dodao je, o mjerama razgovarala i sa sindikatima.

Najoštrije osudio barbarsko ubojstvo žene u Rijeci

Plenković je oštro osudio ubojstvo žene koje se prije četiri dana dogodilo u Rijeci, istaknuvši da je to barbarski čin, a da se protiv nasilja moramo svi zajedno boriti.

“Najoštrije osuđujem taj barbarski čin koji se dogodio usred dana, na javnom mjestu, pred svjedocima i prema starijoj ženskoj osobi”, izjavio je Plenković na sjednici Vlade.

Dodao je da Vlada, kao i cjelokupna javnost, očekuje odgovore na pitanja je li se taj zločin mogao spriječiti, je li počinitelj i ranije bio nasilan.

Rekao je da je počinitelj, 36-godišnji muškarac, ima određene probleme, ali da to sve skupa mora utvrditi struka.

“Nažalost, pojedina kaznena dijela ponekad nije moguće predvidjeti pa ih je stoga teško spriječiti. Možda je to bio slučaj i u ovoj situaciji, ali ostaje činjenica da smo zgroženi još jednim činom načina u kojem je život izgubila žena, a ubojstvo počinio muškarac”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, koji je Vlada uputila u javno savjetovanje, istaknuvši da se njime donosi prava reforma pravosuđa, najveća od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

“Ona će biti izazov, prije svega za suce, ali ja vjerujem da je većina naših sudaca svojom kvalitetom i znanjem više nego dorasla ovom izazovu”, istaknuo je Plenković.

Podsjetio da se tim zakonom definiraju rokovi za završetak postupka te da se uvodi obveza donošenja plana upravljanja postupkom.

Osvrnuo se na kritike koje tom zakonu upućuje Vrhovni sud, koji je sudjelovao u izradi nacrta izmjena, ali se nije suglasio s dijelom njih, uključujući i time da se uvode rokovi za skraćivanje postupaka.

“Neovisno o strahu oporbe, trenutnoj zabrinutosti Vrhovnog suda i kritici, mi ćemo ovu reformu braniti”, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na BDP, rekavši da ćemo u 2021. imati dvoznamenkasti rast.

“Hrvatska bi s realnom stopom od 10,5 posto bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo nakon Irske. Imali bismo dvostruko veću stopu rasta BDP-a od prosjeka Europske unije. Za 2022. Hrvatskoj je procjena u 2022. smanjena s 5,6 na 4,8 posto, a u 2023. s 3,4 na 3 posto. Procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja. Naš BDP se vratio na razine iznad 2019., iznad predkriznih vremena. Robni izvoz je porastao, treći je najveći u EU”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare