Usporedili smo cijenu i kvalitetu obroka u jednoj slovenskoj i hrvatskoj školi

Vijesti 12. sij 202321:15 0 komentara

Od kada je krenula besplatna podjela obrojka u školama, negdje su topli, negdje hladni ovisno o kapacitetima kuhinje, Usporedili smo cijenu, ali i kvalitetu obroka u jednoj slovenskoj i jednoj hrvatskoj školi.

Posjetili smo riječku Osnovnu školu Srdoči za vrijeme velikog odmora i razgovarali s učenicima na čijem jelovniku je bila takozvana „putar-pinčica” i banana.

Karlu Štimcu iz 8.b jelo nije presuho, zadovoljno kaže da je “sasvim normalno.” On bi i dvije pojeo. Neki pak ni jednu pa nose od kuće.

“Ponekad mi nije najfinija, imam neke preference što volim što ne volim jest i alergična sam na neke stvari”, kazala nam je Sara Bilen iz 8.b.

Razrednica Ana Babić otkrila nam je da su samo četiri učenika iz njezinog razreda dosad uzimala marendu, ali sada kada je besplatna – primat će svi osim jedne učenice.

Što vole mali Slovenci?

Slovenski učenici na pitanje što najviše vole jesti u školi spremno odgovaraju:

“Burek. Pizzu. Hot-dog. Sve”;

“Ja najradije volim goveđu juhu.”

Kuhinja osnovne škole u Logatecu koju smo posjetili veća je od one u Srdočima, a serviraju i malo drugačiji doručak.

“Danas je za školsku marendu crni kruh, namaz od domaćeg meda, zatim domaći orasi i bijela kava”, kazala nam je Petra Fefer, voditeljica školske prehrane

Za razliku od marende u Hrvatskoj, u Sloveniji ona nije besplatna.

“Marendu moramo nuditi, država je odredila cijenu od 90 centi. Mi dobijemo razliku od 14 centi po obroku”, kazala je Karmen Cunder, ravnateljica slovenske OŠ “8 talcev”.

Školska prehrana u Sloveniji na prvi pogled izgleda raznovrsno, bogato. Roditelji, čini se, nemaju primjedbi.

“Ja sam zadovoljna. Kćer je izbirljiva, ali pojede sve i zna tražiti još”, komentirala je Ajda Ažman, majka jedne učenice.

A Nije ni na Srdočima uvijek isto jelo. Za ručak u produženom boravku servirao se tijekom našeg posjeta pileći rižot i cikla. Jelovnik su odobrile “institucije”.

“Ako dijete jedan dan ima crveno meso, onda je drugi dan bijelo, obavezno, jednom tjednom ribu pa povrće, rižu, tjesteninu i tako se rotiramo”, rekla nam je glavna kuharica Davorka Vujnović.

Taj ručak riječke roditelje stoji 20 kuna. A u Logatecu? Voditeljica školske prehrane Petra Fefer otkriva da cijena ručka u školi varira od 2 eura i 40 centi do 3,40 eura, ovisno o starosnoj skupini.

“Mi idemo s dampinškim cijenama, tako da nema tu zarade. To je pokrivanje osnovnih troškova, znači ono što dobijemo ulaz-izlaz i to je naša cijela priča”, komentira Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Srdoči.

I gdje se zdravije i jeftinije jede?! Lijepo je u školi, al nema do mamine kuhinje…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!