Ustavni sud objavio zapisnik sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanoviću

Vijesti 20. ožu 202419:29 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Zbog velikog interesa javnosti Ustavni sud objavio je zapisnik i službenu bilješku sa sjednice na kojoj se odlučivalo o ustavnosti i zakonitosti izbora, a jedna od točaka na sjednici bilo je i sudjelovanje Zorana Milanovića na parlamentarnim izbora dok je na funkciji predsjednika Republike.

Predsjednik Ustavnog suda, dr. sc. Miroslav Šeparović, javno je objavio zapisnik sa 3. sjednice Suda od 18. ožujka 2024. Prva od točaka koja se navodi u zapisniku je: “Nacrt upozorenja s referatom u povodu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor raspisanih Odlukom Predsjednika od 15. ožujka 2024. ” Više možete pročitati ovdje.

Objavljena je i službena bilješka od 18. ožujka 2024. sastavljena u vezi s institutom izdvojenih mišljenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora. Tekst bilješke možete pročitati ovdje.

Suci Ustavnog suda Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec sastavili su izdvojeno mišljenje na upozorenje koje je Ustavni sud sa sjednice u ponedjeljak uputio predsjedniku Zoranu Milanoviću i SDP-u, stranci koja ga je prije odluke planirala kandidirati na svojoj listi za parlamentarne izbore. Riječ je o dokumentu od 20 stranica.

“Nije nigdje navedeno koja odredba Ustava je povrijeđena”

Među ostalim, troje sudaca navode da je ovakvim postupkom oštećen SDP: “U svom ignoriranju postupovnih odredaba Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske većini je promakla činjenica da je jedan od dvoje sudionika izbornog postupka, o čijim postupcima je odlučivala, pravna osoba odnosno politička udruga građana te kao takva ima Ustavom zajamčena prava i slobode. U kontekstu konkretnog postupka neizbježna je činjenica da SDP kao politička stranka uživa temeljnu političku slobodu izražavanja zaštićenu člankom 38. Ustava i političkog djelovanja zaštićenu povezanom odredbom članka 6. Ustava. Kada se odlučuje o njenim interesima i pravima, SDP također uživa zaštitu temeljnog postupovnog prava na pravično suđenje iz članka 29. Ustava.

U odnosu na SDP, bit stvari u ovom predmetu je sljedeće pitanje: je li svojim političkim izražavanjem i djelovanjem u okviru izbornog postupka za Hrvatski sabor ta politička stranka povrijedila neku odredbu Ustava, bilo da se radilo o jamstvu nečijeg ustavnog prava ili nekom ustavnom načelu čijim nepoštivanjem ugrožava i interese drugih sudionika izbornog postupka. U ‘upozorenju’ je moguće naći isključivo tvrdnju (zaključak) da postupanje SDP-a u izbornom postupku predstavlja povredu Ustava. Taj zaključak nije dalje obrazložen nikakvim daljnjim razlozima. Većina je na taj način povrijedila izričitu odredbu stavka 4. članka 28. Ustavnog zakona, a time SDP-u uskratila pravo na pravično suđenje iz članka 29. Ustava. Prije svega nije precizno određeno koja to točno postupanja (izjave, radnje, odluke) predstavljaju povredu Ustava. Drugo, nije nigdje navedeno koja odredba Ustava je povrijeđena“, konstatiraju.

Više o tome možete pročitati ovdje, a cijeli dokument možete pronaći ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!