Uvjetne kazne navijačima koji su pjevali ustaške pjesme na utakmici Gorice i Dinama

Marko Prpic/PIXSELL

Riječ je o nepravomoćnim presudama na koje navijači imaju pravo uložiti žalbe, a postupak će biti nastavljen i sutra.

Petorica navijača optuženih za pjevanje ustaških pjesama tijekom utakmice Gorice i Dinama nepravomoćno su osuđeni na Općinskom sudu u Velikoj Gorici. Svi su proglašeni krivima, ali su kažnjeni samo uvjetno.

Prema informacijama sa suda dobili u 60 dana zatvora uvjetno na godinu dana. Trojica su dobila jednogodišnju zabranu odlaska na utakmice Dinama i reprezentacije, dok dvojica ne smiju na utakmice iduće dvije godine. Trojica će pred sud biti izvedena sutra.

Različita sudska praksa

Ovo su višestruko blaže kazne od onih što ih je Općinski sud u Osijeku izrekao navijačima koji su na osječkom stadionu tijekom susreta Hrvatske i Turske pjevali ustašku koračnicu.

Prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za pjevanje pjesama kojima se potiče na mržnju ili nasilje može se izreći novčana kazna do 3.310 eura ili zatvorska od 30 do 60 dana.

Zadržani u zatvoru

Zanimljivo je da je trojici navijača zbog opasnosti od bijega prekršajni sudac odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od 10 dana, jer, dokazala je policija, postoji bojazan da bi mogli pobjeći ili ponoviti prekršaj koji im je stavljen na teret.

Dvojica su dobila zabranu približavanja stadionima do pravomoćnosti. Ne smiju im se približiti na manje od 500 metara. To također može trajati do pravomoćnosti presude. O njihovim žalbama odlučivat će Visoki prekršajni sud RH.

Strože kazne u Osijeku

Prošli tjedan na sudu u Osijeku već su izrečene kazne zbog ustaške koračnice: jedna osoba je oslobođena, dvije su dobile uvjetne kazne, a u odnosu na jednu osobu postupak nije dovršen.

Ostalih osam je, potvrđeno nam je sa suda, dobili bezuvjetne kazne zatvora. Jedan je osuđen na 60 dana zatvora, dok je ostalima izrečeno 30 dana zatvora. Osim zbog pjevanja ustaške koračnice prijavljeni su i zbog posjedovanja zabranjene pirotehnike. Inače, Policijska uprava osječko-baranjska tražila je za sve okrivljene maksimalnih 60 dana zatvora.

“Također su osuđenima izrečene i zaštitne mjere zabrane odlaska na utakmice reprezentacije u Hrvatskoj ili inozemstvu. Naglašavam da odluke nisu pravomoćne te da stranke imaju pravo žalbe u roku od osam dana od dana dostave presude”, objasnila je za N1 Vanda Horvat, glasnogovornica Općinskog suda u Osijeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare