Uvođenje eura na terenu nije išlo baš glatko, kasnila i isplata dijela mirovina

Vijesti 02. sij 202320:53 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Prvi radni dan od uvođenja eura je građanima, trgovcima i ugostiteljima bio pravi test kako su se prilagodili na novu valutu. Problema ima, uglavnom prilikom vraćanja eura kad se plaća u kunama, u jednoj banci kasnila je isplata mirovina, a zbog neopravdanog podizanja cijena premijer Andrej Plenković pozvao je na sastanak resorne ministre i nadležne inspekcije da bi vidjeli kako zaštiti potrošače.

Dvanaest i pol kuna ostatak je koji trgovac s kojima je razgovarala naša Nikolina Matošević mora vratiti kupcu za kilogram rajčice u eurima. U pomoć je pozvao i kolegu jer proces baratanja dvjema valutama nije jednostavan, kako njemu tako ni drugim prodavačima.

“Euro i 66 centi ja trebam vratiti vama. Nije vam trebalo dugo? Pa kad sam kalkulator inače ovako ne bi. Mislim da će nam bit teže sad ispočetka. Najviše sam imao u kunama, samo jedna mušterija je kupila 2 kile za euro i 33 i ona je imala sitne novce. Jer bit će tu na cente malo teže”, kaže prodavač Zemund.

Da bi bilo lakše vratiti cente, ali i izbjeći manjak ili višak u blagajnama – prodavačica Darija u Splitu pripremila je šalabahter. “Imam lijepo kalkulator, lijepo sam napravila šalabahter, napisala si sve da ne bi bio zbunjujuće, prevela eure i kune naše drage i onda ćemo se kupci i ja skupa boriti”, rekla je.

“Koriste nas kao mjenjačnicu”

S dolaskom eura govorilo se i o dolasku većih računa za robu i usluge. Do toga je i došlo, čini se najčešće u ugostiteljskim objektima. Kako bi se spriječilo neopravdano dizanje cijena, premijer je sazvao sastanak u Banskim dvorima. No, građani su za sada zadovoljni, žele se riješiti kuna. Manje novca, manje će i brojati.

“I sad zna se, dođe 1 i pol eura kava ili 2 eura kava, izvadim dva, a ne ono kad nešto kupuješ puno kuna moraš dat, a ista je to vrijednost. 10 kuna to je euro i koliko? Hm, 33, ma ne opterećujem se ovim sitnim”, kaže jedan prolaznik.

Kupci uglavnom plaćaju kunama, a nazad primaju eure. Ovo prijelazno razdoblje od dva tjedna malim trgovcima predstavlja velik izazov: “Nas trenutno koriste kao mjenjačnicu, svi dolaze s kunama, a mi nemamo tu svotu novaca za vratiti ako dođu s 200 kuna, moramo vratit u eurima, a tu količinu još nemamo u blagajni”, kaže voditeljica slastičarnice.

U većim trgovinama, trgovačkim i drogerijskim centrima ovo je prvi dan rada s novom valutom. Ipak, tu se lakše diše s obzirom na to da većina plaća karticama. Svjesni su blagajnici da dvojni optjecaj ipak zahtjeva poseban oprez. “Naše blagajne su dobro opremljene, kad stisnete određenu funkciju plaćanja, pomogne vam sustav koliko morate vratiti točno. Bitno je da je blagajnik koncentrirana, da zna točno ukucati što je dobila u ruku”, rekla je blagajnica iz dm-a.

Nezadovoljni umirovljenici

Ipak, na terenu nije sve išlo baš tako glatko. “Danas jesu neka ograničenja malo s bankama u smislu kartičnog poslovanja i drugih stvari posebice na rate, ali vjerujem da će se to do kraja dana otkloniti i da će svi moći obaviti kupnju”, kažu iz Pevexa.

A neki danas nisu mogli obaviti kupnju iz drugih razloga. Pojedini umirovljenici, korisnici HPB-a nezadovoljni su što mirovine nisu dobili prvog u mjesecu kako to inače biva. Iz banke tvrde da su im najavili promjene iznimno ovaj mjesec:

“Poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovina je, iznimno, zbog prilagodbe na euro, omogućena danas 2. siječnja 2023. te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvog dana u mjesecu”, pojasnili su iz banke.

Nova valuta zasigurno je donijela brojne promjene. Od trgovaca i poslodavaca zahtjeva prilagodbu, a od kupaca strpljenje i razumijevanje.

Više u prilogu Nikoline Matošević:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!