Filipović: Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi

Vijesti 17. velj 202316:08 0 komentara
N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju Kretanje cijena preko koje će građani moći pratiti kako se mijenjaju cijene u trgovinama. Trgovci koji su na toj tzv. "bijeloj listi" su Konzum, Tommy i KTC i oni su ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

“Sve cijene se uspoređuju s onima od 31. prosinca i građani će moći pratiti cijene. Cilj je utjecati na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan, i oni će to znati cijeniti”, rekao je na početku Davor Filipović. “Stranici će se moći pristupiti preko mobitela i preko stranice Ministarstva”, dodao je.

O trgovačkim lancima koji nisu dostavili podatke o cijenama, rekao je: “Oni to očito ne žele. Ne postoji opravdanje jer su neki napravili. Zašto ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i omogućiti građanima informaciju o cijenama. Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi, ne radimo ovo iz hira nego jer živimo u krizi. Ovo će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko ne. Život je dvosmjerna cesta pa kad država treba pomoći… S jedne strane treba uzeti od države, a s druge niste u stanju građanima pokazati cijene. Vjerujem da će bijele liste potaknuti građane da prepoznaju tko je korektan, a tko nije.”

Istaknuo je da će se aplikacija konstantno nadograđivati i da će sami skupiti informacije o cijenama ako ih trgovački lanci ne dostave. “Angažirat ćemo nekoga da to odradi”, dodao je.

Govoreći o aplikaciji Kretanje cijena dodao je: “To je najviša cijena na policama trgovačkih lanaca. U drugim dućanima cijene mogu jedino biti niže od onih prikazanih na aplikaciji. Ona je u funkciji.”

Na aplikaciji se može pratiti koji proizvodi su poskupjeli, koji su pojeftinili, koji su proizvodi na akciji, koji su zadržali cijenu…

Screenshot

“Cijena aplikacije je ispod 200.000 kuna”, otkrio je Filipović.

O cijenama benzina i dizela rekao je da bi ostale nepromijenjene: “Kretanje na tržištu je dobro jer smo imali pojeftinjenje. Europa se na vrijeme spremila jer cijene energenata itekako utječu. Kako stvari stoje, ovaj tjedan je cijena stabilna.”

“Radimo na novom paketu mjera, vodit ćemo računa o svemu. Važna je stabilna situacija s energentima. Kod nas je sad dizel jeftiniji nego u Srbiji, BiH, Italiji i tako dalje”, dodao je.

“Razvili smo etički kodeks prilikom zamjene kuna eurom. Postupili smo u dobroj vjeri i kad smo vidjeli da su pojedinci neopravdano dizali cijene, reagirali smo. Mislim da je ovo dobra stvar”, ponovio je Filipović. “Ne mogu poslovni subjekti u krizi misliti samo kako što više zaraditi i kako dobiti što veće bonuse. Treba misliti na građane.”

“Ako građani mogu vidjeti da su Konzum, KTC i Tommy stavili na raspolaganje informacije o proizvodima, zašto ne mogu drugi? Osobno ću prije otići tamo nego u lanac koji hrvatskoj javnosti nije dao informacije o proizvodima. Isto ću natočiti gorivo na svim pumpama osim na Petrolu koji je bez razloga zatvorio pumpe.”

O ulaganju u narodne obveznice rekao je: “Uložio bih, ali moram vidjeti da nije neki sukob interesa. Ako budem u prilici, kupit ću obveznice.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!