Plenković: Bit će neizvjesno, ali očekujemo rast gospodarstva ove godine

Vijesti 27. tra 202309:16 0 komentara
N1

Danas se održava sjednica Vlade na kojoj će se među ostalim usvojiti Nacionalni program reformi za ovu godinu te Program stabilnosti Republike Hrvatske za razdoblje 2024. - 2026.

U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković se osvrnuo na aktualnosti. Podsjetio je na sastanak s glavnim tajnikom OECD-a i njegovu važnost. Izdvojio je i posjet Osijeku gdje je otvoren veliki gospodarski centar, investicija od 10 milijuna eura.

U nedjelju je bilo obilježavanje obljetnice proboja u Jasenovcu. “Dobro je da smo imali jedinstvenu komemoraciju“, istaknuo je.

“Jučer su stigli ranjenici iz Ukrajine, svi su zbrinuti, želimo im dobar oporavak,” rekao je.

“Održana je sjednica Vlade i došlo je do pojeftinjenja benzina i dizela. Bez mjera Vlade gorivo bi bilo dvadesetak centi po litri skuplje”, dodao je.

“Danas ćemo usvojiti Nacionalni program reformi. Imamo 56 stalnih mjera koje su u nastavku, a dodane su još neke mjere u raznim područjima. Posebno je važno usvajanje dokumenta Programa stabilnosti. Glavnu okosnicu vođenja ekonomske politike u idućem razdoblju bit će odgovorno vođenje javnih financija. Stekli smo kredibilitet. Cilj je povećati rast gospodarstva, biti na tragu dva velika pravca – klimatska politika te digitalna transformacija”, rekao je i o fiskalnoj politici dodao da će se koncentrirati na smanjenje javnog duga.

“Naše projekcije za srednjoročno razdoblje su realne. Lani smo ostvarili rast od 6,3 posto i omogućili brojne pakete pomoći građanima. Dali smo više od 6 milijardi eura pomoći građanima i gospodarstvu. I zbog viška prihoda na razini lokalne zajednice ostvarili smo proračunski višak 4 posto BDP-a i prošle smo godine smanjili javni dug”, dodao je.

“Hrvatska je jedina država koja od početka ruske invazije po sve tri agencije imala podignut kreditni rejting. Iduće razdoblje obilježava neizvjesnost, ali očekujemo rast hrvatskog gospodarstva ove godine od 2,2 posto. To vidimo na temelju sjajnih rezultata u turizmu do sada i ovo će biti rekordna godina. Što se tiče pakta o stabilnosti, ispunili smo sve kriterije. Što se tiče inflacije, očekujemo usporavanje na 6,6 posto, a u idućim godinama očekujemo znatno uspravanje na prijašnje razine.”

Naglasio je da će ministrica Marija Vučković govoriti o donošenju Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. što bi trebalo povećati kvalitetu obroka naših učenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!