Dolenec: Ovo se ne može nastaviti, štrajk smatramo nezakonitim

Vijesti 24. sij 202317:18 > 17:37 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec održala je pressicu na temu aktualne situacije u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća.

“Uveli smo neka nova prava kao pravo na topli obrok. Kolektivni ugovor je na snazi, ali prošle jeseni već zbog inflacije i ostalog imali smo pregovore da se povećaju materijalna prava. Obje strane se slažu oko toga da je potrebno povećati plaće, ali ti pregovori kroz studeni i prosinac nisu bili uspješni među ostalim i zbog razlika u naglascima najvažnijih stvari. Uprava je odlučila povećati materijalna prava prema prioritetu, a to je prvo išlo one s najnižim primanjima”, rekla je Danijela Dolenec.

“U siječnju je plaća prosječno rasla 94 eura, a za više kategorije cifra je bila manja jer se komunalnim radnicima trebalo čim prije povećati plaće. Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija”, dodala je.

“Jučerašnji se spor najvećim dijelom koncentrirao na jačinu sankcije i tijekom dana je zahtjev bio smanjenje sankcije. I taj zahtjev je uvažen. Zbog velikog pritiska javnosti, snimanja i slično, prihvaćamo obrazloženje radnika. Uprava je povukla izvanredne otkaze pod pretpostavkom da to znači da se vraćaju na posao.

Danas se to nije dogodilo nego je izašao cijeli niz novih zahtjeva. Naša je poruka jasna – voljni smo pregovarati o svemu, ali Čistoća je komunalno poduzeće koje se financira naplatom građana. Radnike pozivamo da se vrate na posao. S obzirom da je u pregovorima sindikat, važno je da preuzmu svoj dio odgovornosti jer je jedini izlaz pregovori.”

Na pitanje kako riješiti problem odvoza: “Moramo osigurati uslugu građanima, to je pitanje javnog zdravlja i sigurnosti. No, sad fokus treba biti da se vratimo pregovorima, a radnici na posao.”

“Ispitujemo zakonske mogućnosti sankcija, i otkaze”

Odgovarajući na pitanje s obzirom na to da smatraju štrajk nezakonitim, što će učiniti, rekla je: “Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati. Zato je i naša i njihova odgovornost da osiguramo uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete, ali podsjećamo kako se Čistoća financira, ne možemo ih sufinancirati iz gradskog proračuna. Kolektivni ugovori su na snazi do kraja godine pa o njima ionako moramo pregovarati.”

Na pitanje jesu li otkazi radnicima jedna od opcija rekla je: “Ispitujemo zakonske mogućnosti. Pravni stručnjaci kažu da je ovo nezakonito odbijanje izvođenja zadataka i postoji cijeli dijapazon sankcija, i otkazi. Ali ništa u ovoj situaciji nije čisti da ili ne.”

“Uhvatili smo najtežih problema u ovom gradu i otvoreno komuniciramo da treba vremena i da će biti prepreka, ali da nećemo odustati. Pretpostavljamo da birači razumiju. Mi objašnjavamo namjere i postupke”, istaknula je Dolenec.

“Situacija u gradskoj Čistoći je sve samo ne redovna. Ako ste bili tamo, vidjeli ste da ima povišenih tonova s obje strane, ne smijemo si to uzeti nažao. Oko najvećeg dijela definicije problema slažemo se i jedni i drugi”, dodala je.

Odgovarala je i na pitanje o članu Možemo koji se nalazi u Zambiji. “Naš vijećnik kao i ostali pritvoreni su hrvatski građani za koje zasad nemamo razloga misliti da su napravili nešto krivo. Jedino što se zna da ima puno propusta u procedurama, ajmo pričekati da se to riješi.”

Podsjetimo, na današnjoj konferenciji za novinare Uprave Zagrebačkog holdinga rečeno je da su radnici postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura, sistematizaciju u roku 30 dana.

Uprava Holdinga ovaj štrajk smatra nelegalnim, rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave. “Grad ne može dugog trpjeti neodvoženje otpada. Ako radnici ne budu odvozili otpad, onda nema potrebe za njima. Nadam se da neće doći do toga”, rekao je Novaković i dodao da ima indicije da se pregovori nastavljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!