Plenković o rusko-ukrajinskoj krizi: Hrvatska želi mir, a ne sukob i stradanja

Vijesti 08. pro 202114:15 > 14:41 1 komentar
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Posjet će, uz političku, imati snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju.

“Današnji susret zrcale prijateljske odnose između dvije zemlje. Tajming je pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, danu kada je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. To je bio zalog njegovanja dobrih odnosa između dvije zemlje”, rekao je Plenković.

VEZANA VIJEST

“Važna dimenzija ovog posjeta je naša gospodarska suradnja. U zadnjih pet godina ekonomska i trgovinska razmjena se udvostručila”, kazao je premijer navodeći da će govoriti i o unaprjeđenju suradnje.

“To govori o snažnom interesu i jednih i drugih gospodarstvenika da suradnja dođe na višu razinu”, dodao je.

Otvaranje hrvatskog turističkog ureda u Ukrajini

Najavio je otvaranje trustičkog ureda u Ukrajini da bi “dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima”.

“Današnja Deklaracija koju smo potpisali konkretizacije je onog što u praksi godinama radimo. Podupiremo europske reformske procese u Ukrajini. Stoga je Deklaracija samo potvrda onoga što postoji godinama”, rekao je premijer.

“Vjerujem da će ovaj posjet obilježiti naše odnose u budućnosti”, rekao je Plenković i pozvao predsjednika Vlade Ukrajine i predsjednika Zelenskija u posjet Hrvatskoj.

VEZANA VIJEST

Plenković se osvrnuo i na ukrajinsko-rusku krizu i sastanak predsjednika SAD-a Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Razmotrili smo prve informacije koje postoje nakon jučerašnjeg razgovora između Bidena i Putina. Dobro je da se taj razgovor dogodio. Čini mi se da su poslane poruke koje idu za tim da dođe dodeeskalacije napetosti. Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine. I mi ćemo se s detaljima razgovora upoznati kroz konzultacije s našim partnerima”, poručio je Plenković.

Govoreći o mirnoj reintegraciji i tome je li ona primjenjiva u Ukrajini, Plenković je rekao: “Kad imate iskustvo Domovinskog rata, onda moramo gledati na pitanje očuvanja ljudskih života.”

Ukrajina među prvim državama koje su priznale Hrvatsku

“Želimo vjerovati da ćemo naći rješenja izlaska iz teške situacije. To su prestanak vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij o rusko-ukrajinskoj krizi.

Zelenskij je također istaknuo da je Ukrajina među prvim državama koje su priznale Hrvatsku.

Potpisana je i Deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine. “Hrvatska je šesta država koja se s Ukrajinom potpisala takav dokument.”

“Vjerujem da će danas biti ustanovljen temelj za razvoj budućih poslovnih projekata”, rekao je Zelenskij.

Povijesna bliskost naših naroda je temelj naše usješne budućnosti u našim odnosima, dodao je Zelenskij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare