Tomašević novi gradonačelnik Zagreba, dobio skoro 200.000 glasova

Vijesti 30. svi 202119:01 > 22:251 komentar
tomislav tomašević
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Građani Hrvatske izašli su danas na drugi krug lokalnih izbora kako bi odlučili tko će iduće četiri godine voditi gradove, ali i niz županija i općina. U Zagrebu je pobijedio Tomislav Tomašević, u Splitu Ivica Puljak, u Osijeku Ivan Radić, a u Rijeci Marko Filipović.

Tijek događaja u stožeru Miroslava Škore iz minute u minutu pratili smo OVDJE.

Tijek događaja u cijeloj Hrvatskoj iz minute u minutu pratili smo OVDJE.

TIJEK DOGAĐAJA

21:57 “S ponosom ću povesti ovaj grad u bolju budućnost”

Nadmoćnu pobjedu u Zagrebu odnio je Tomislav Tomašević sa 199.630 glasova. Njegov protukandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova.

“Hvala, Zagrebe”, rekao je Tomislav Tomašević. Hvala na povjerenju, nadi, ustrajnosti da je prava promjena moguća, na jasnom mandatu za pravu promjenu. Hvala što ste vjerovali u mene, sebe i sve nas, dodao je.

n1

“Dat ćemo sve od sebe da to povjerenje opravdamo. Hvala i onima koji nam nisu dali glas jer ćemo dati sve od sebe da u idućem razdoblju dobijemo i vaše odobravane u smislu boljeg upravljanja gradom i bolje kvalitete života.”

Više čitajte OVDJE.

21:55 “Hvala, Zagrebe!”

Sandra Benčić kratko je na Twitteru napisala: Hvala, Zagrebe!

21:40 Obrađeno 100% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 199.630 glasova

Miroslav Škoro – 106.300 glasova

21:37 Borić: Protukandidati su vodili opasnu huškačku kampanju

Saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić kazala je u nedjelju da je ne čudi činjenica da je Tomašević dobio do sada najveću potporu birača u Zagrebu, istaknuvši da su protukandidati vodili opasnu huškačku kampanju.

Borić je oštro osudila kampanju protukandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škore, koji je od građana Zagreba dobio upola manju potporu i stala u obranu civilnog društva.

“Bilo je izuzetno opasno, nekakva vrsta ‘orbanizacije’ civilnog društva i napad na civilno društvo koje je transparentno pokazivalo svoje izvještaje. Žalosti me da je bila takva kampanja”, kazala je.

rada borić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Borić je potvrdila da nakon lokalnih izbora neće zadržati poziciju zastupnice u Hrvatskom saboru.

“Bit ću zastupnica u Skupštini, ali ću izaći iz Sabora. Mislim da je sada značajnije pokazati to iskustvo koje imamo u funkcioniranju Skupštine”, poručila je te izrazila je nadu da će u Gradskoj skupštini u redovima oporbe vidjeti i kandidate Domovinskog pokreta.

“Ja se samo nadam da će njegovi zastupnici biti prisutni u Skupštini. Iako ćemo imati stabilnu većinu, za velike projekte želimo konsenzus i s budućom opozicijom, pa se nadam da će i Škoro, Hasanbegović i Lederer biti tamo i raspravljati o tim kapitalnim projektima za Zagreb i imati kreativne prijedloge”, poručila je.

21:20 Obrađeno 99,83% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 199.253 glasa

Miroslav Škoro – 105.837 glasova

21:10 Obrađeno 99,34% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 198.203 glasa

Miroslav Škoro – 105.361 glas

21:09 Tomaševićev otac dao podršku sinu

Tomaševićev otac, Smiljan, dao je podršku sinu.

Iako je Miroslav Škoro u kampanji prije drugog kruga tvrdio da se Tomašević “odrekao svog oca” nakon što je sponzorirao video u kojem je dio Tomaševićevog govora u kojem je rekao da “ne bi glasao za svog tatu na listi Domovinskog pokreta”, Tomašević stariji podržao je svog sina.

Više pročitajte OVDJE.

Tomislav Tomašević, Smiljan Tomašević, Tomašević s roditeljima
Sanjin Strukic/PIXSELL

21:00 Obrađeno 99,17% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 197.845 glasova

Miroslav Škoro – 105.185 glasova

20:53 Tomašević nadmašio najbolji rezultat Bandića

Ovim rezultatom Tomašević je nadmašio i najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Podsjetimo, Bandić je najbolji rezultat ostvario na lokalnim izborima 2013. godine. Tada je osvojio ukupno 170.798 glasova, a Tomašević je s više od 190.000 osvojenih glasova taj rezultat već nadmašio.

Više čitajte OVDJE.

20:50 Obrađeno 98,84% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 197.110 glasa

Miroslav Škoro – 104.841 glas

20:40 Obrađeno 97,19% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 193.794 glasa

Miroslav Škoro – 103.221 glas

20:20 Obrađeno 86,30% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 171.956 glasova

Miroslav Škoro – 89.244 glasa

20:20 Tomaševiću i dalje raste prednost

Obrađeno 67.99% biračkih mjesta

Tomislav Tomašević – 134.902 glasa

Miroslav Škoro – 66.670 glasova

20:10 Raste prednost Tomaševića

Do 20 i 10 sati DIP je obradio 47,52% biračkih mjesta.

Tomislav Tomašević dobija 93.122 glasa, a Miroslav Škoro 45.446 glasova.

20:06 Benčić: Da su vodili pozitivniju kampanju, uvjerena sam da bi dobili više

Sandra Benčić je rekla da promjene u Zagrebu označavaju prekretnicu. “Što se tiče rezultata, dvotrećinska je pobjeda, o čemu pričati, mislim da nitko nije imao ovako visoki postotak. To će se još mijenjati. Škoro će zbog huškačke kampanje ostati na niskom postotku. Da su vodili pozitivniju kampanju, uvjerena sam da bi dobili više. Građani imaju različite političke preferencije, oni nisu uspjeli mobilzirati ni desno glasačko tijelo, ostali su na margini radikalno desnog, s huškačkom kampanjom difamacije kakvu smo viđali u slučaju Trumpa i Vučića. Građani su ovom podrškom nama rekli ‘da’ modelu promjene”, rekla je.

Neke stvari će možda dobiti pravni epilog, dodala je: “Mora se znati da se ne može lagati, difamirati, koristiti metode koje su neprihvatljive. Nećemo trošiti puno vremena na to. razmatramo kako dokazati da su to bile laži i da se to sankcionira.”

N1

20:01 DIP objavio prve rezultate

Nakon obrađenih 28,22 posto biračkih mjesta DIP je objavio prve privremene rezultate.

Tomislav Tomašević dobio je 55.184 glasa, a Miroslav Škoro 26.119 glasova.

19:49 Objavljene su druge izlazne ankete

Nova TV je objavila rezultate drugih izlaznih anketa.

Tomislav Tomašević: 67,30%
Miroslav Škoro: 32,70%

19:43 Korlaet: Teško da se naša prednost može preokrenuti

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet (Možemo! i partneri) ocijenio je u nedjelju da je teško da se prednost koju imaju po izlaznim anketama može preokrenuti u korist protukandidata Miroslava Škore do kraja večeri.

“Mislim da su građani nakon 20 godina upravljanja gradom poručili da im je dosta, ali isto tako da su se u drugom krugu kampanje odlučili za konstruktivno i pozitivno”, dodao je Korlaet za Hinu.

Više pročitajte OVDJE.

19:37 Borić: Vjerojatno ćemo podnijeti tužbe

“Vodila se prljava kampanja. Građani su prepoznali da smo mi govorili o programima, kako učiniti grad zdravijim za sve nas. Netko se bavio klevetama i lažima, vidjet ćemo što ćemo s tim kad sve prođe. To je opasno za budućnost Hrvatske”, rekla je Rada Borić za HRT dodajući da će vjerojatno podnijeti tužbe.

19:25 Benčić: Ako ostane rezultat, ovo je poruka difamatornim kampanjama

Sandra Benčić kaže da je presudilo to što su imali kontinuitet rada s građanima. “Loše je što je protukandidat odlučio ići s dosad neviđenom difamatornom kapanjom koju smo dosad mogli vidjeti samo u Vučićevoj Srbiji. Sve konferencije su se manje vidjele zbog takve kampanje. Ali ako ostane ovakav rezultat do kraja večeri, možemo reći da je ovo i poruka građana takvim kampanjama”, rekla je Benčić.

Očekuje da će primopredaja vlasti biti do kraja tjedna, nakon toga uspostava ureda za obnovu i mobilnih timova. Također, rekonstrukcija cijelog modela gradske uprave i Holdinga.

sandra benčić, možemo
Marko Lukunic/PIXSELL

19:17 Dolenec: Ovo su sjajni rezultati

“Ovo su sjajni rezultati. Sjajno je da je izlaznost na razini prvog kruga i jako smo zadovoljni. Zagreb će prodisati, izabrao je promjenu i doći će novo vrijeme”, rekla je Danijela Dolenec, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Zagreba, za Novu TV.

19:07 Kekin o izlaznim anketama

Rezultate izlaznih anketa komentirala je Ivana Kekin: “Trebamo sačekati prave rezultate. Nadali smo se što većoj razlici, ova je impresivna i daje nam legitimitet za promjene koje želimo donijeti. Ovako velik postotak još nitko nije imao u Zagrebu u drugom krugu.

Rezultati pokazuju kakva je kampanja bila. Vodili smo istu kampanju, govoreći o problemima i rješenjima, a druga strana vodila je huškačku kampanju i nadamo se da se takve kampanje više neće događati.”

Više čitajte OVDJE.

19:02 Izlazne ankete

Prema izlaznim anketama, koje je za Novu TV provela agencija Ipsos Puls, Tomislav Tomašević osvaja 68,27 posto glasova, a Miroslav Škoro 31,73 posto glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar