Upravno vijeće Srebrnjaka: Vrijednosni stavovi ne mogu biti ispred stručnosti

Vijesti 06. lis 202113:37 > 18:48 0 komentara
N1

Članovi Upravnog vijeća (UV) Dječje bolnice Srebrnjak izjavili su u srijedu kako su izbrali Darka Richtera za ravnatelja te ustanove jer je bio najkvalificiraniji za to mjesto među šestero kandidata, iako se ne slažu s njegovim vrijednosnim stavovima.

Izbor Richtera izazvao je reakcije javnosti, ponajprije zbog njegove izjave Glasu koncila o umjetnoj oplodnji u kojoj je rekao da supruga i on nisu htjeli ići na umjetnu oplodnju jer ona “na neki način predstavlja silovanje u epruveti”, pa to “ne može biti ni normalni ljudski, a kamoli Božji naum”.

VEZANE VIJESTI

Član UV-a Marko Turudić rekao je na konferenciji za novinare kako su imali zadatak odabrati najboljeg kandidata na temelju životopisa, intervjua s njima i predloženih programa rada. Najboljim su ocijenili Richtera jer ima dugogodišnje upravljačko iskustvo u KBC-u Zagreb, specijalist je pedijatrijske alergologije, što je jedna od glavnih djelatnosti Srebrnjaka, i autor je brojnih znanstvenih radova s 1600 citata.

Turudić je pritom naglasio kako se ne slaže s Richterovim vrijednosnim stavovima ali ističe kako je diskriminacija na temelju nečijih stajališta protuustavna i protuzakonita i kosi se s njegovim uvjerenjima. Također mu je neprihvatljiva diskriminacija osoba koje su u mirovini.

“Vrijednosni stavovi i politička pripadnost nisu bili predmet ispitivanja kandidata i ocjene tko je najbolji. Ovdje se radi o dječjoj bolnici koja je pulmološka i alergološka i tu smo birali glavnog menadžera”, istaknuo je i član UV-a Tomisav Lauc.

Ni on se ne slaže se s Richterovim vrijednosnim stavovima ali, napominje, to nikako ne može biti faktor koji bi se nametnuo ispred faktora stručnosti i kompetencije za upravljanje bolnicom.

Kolaček se izuzela zbog potencijalnog sukoba interesa

Predsjednica UV-a Sanja Kolaček ponovila je kako je u kumskoj vezi s Richterom jer je prije 20 godina bila kuma jednoj od njegovih kćeri pa se zbog percepcije o potencijalnom sukobu interesa izuzela iz razgovora s Richterom, kao i kod glasanja.

“Ja to u prvom trenutku nisam ni percipirala kao konflikt interesa jer igrom slučaja život nas je razdvojio pa godinama nemamo bliskih kontakata”, kazala je.

VEZANA VIJEST

UV je proučio zakon, dodaje, i po njemu tu nema sukoba interesa, ali kako je bitna i percepcija javnosti uzeli su to kao potencijalni sukob interesa.
Napominju da slaganje, odnosno neslaganje s vrijednosnim stavovima ne može biti ispred faktora stručnosti.

“Ne vidim na koji bi to način moglo u budućnosti utjecati na obavljanje našeg posla, jedan i drugi morali bi biti usmjereni boljitku Srebrnjaka”, rekla je Kolaček.

Ustvrdila je pritom da se tijekom postupka izbora nije čula sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, koji je imenovao članove UV-a.

Sada se za izbor ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak čeka suglasnost Grada Zagreba, kao osnivača bolnice, i ministra zdravstva.

Ne zna se koliko će to trajati, kaže Kolaček, no kad stigne suglasnost obavit će se predaja dužnosti, razrješenje v.d. ravnateljice i preuzimanje dužnosti novog ravnatelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!