Vanđelić odgovarao na “škakljiva” ideološka pitanja: “Najjači nagon kod žene je da ona rodi”

Vijesti 03. pro 202315:01 4 komentara

Damir Vanđelić, novi predsjednik nove stranke Republika, s kojom je najavio pohod na parlamentarne izbore, je u Točki na tjedan kod Nataše Božić Šarić podijelio svoje stavove o nekoliko ideoloških problema.

Na to što SDSS baca vijenac u Dunav 18. studenog, Vanđelić kaže kako je izbor datuma nespretan.

“Mene ne smeta da itko žrtvama polaže vjenac, ali ovo mi djeluje kao lagana provokacija. Pitanje je zašto to njima treba, čini se da im to više treba politički nego što daju pijetete žrtvama.”

Vanđelić je otkrio što misli o vjeronauku u školi, odnosno crkvi.

“Može biti i u crkvi, ali ako se sjećam on je izborni predmet u školama. Prema tome ja nemam problema da ostane izborni predmet u školama. Imate i albanski i talijanski, imate različite izborne predmete, prema tome mislim da to treba ostati.”

Na pitanje je li djetetu bez roditelja bolje u domu ili kod obitelji homoseksualaca, Vanđelić odgovara da nema stav oko tog pitanja.

“To trebaju odgovoriti stručnjaci. Nemam dovoljno infromacija o tome. Za nezbriznuo dijete postoji niz drugih okolnosti kako se može zbrinuti dijete. Ja nemam odgovor na to pitanje.”

Za pandemiju Vanđelić kaže kako to nije bila prevara, ali je sigurna da je afektiranje oko pandemije bila prevara.

“Također, financijski gledano što se događalo to je sigurno teška korupcija. Bilo je financijskih malverzacija i bilo je tih stručnjaka koji su prvi put vidjeli svjetla pozornice i pričali su nebuloze.”

Hrvatska postaje hot spot za migrante

Vanđelić smatra da postoji relana opasnost da Hrvatska postane hot spot za ilegalne migrante.

“Oni dođu tu da se malo upoznaju, da steknu neku crticu u CV-u. Mi smo im prolazna točka i mi potrošimo vremena na edukaciju i onda oni odu na bolje plaćena mjesta. Kad govorimo o migrantima ono za šta ja jesam, ja sam legalista, nema prelaska granice mimo graničnih točaka.”

“Mi smo i katolička zemlja, želimo pomoći ljudima, probajmo im pomoći tamo di oni jesu. Ako oni žele doći tu ajmo prihvatiti one koji će doći raditi, naučiti naš jezik i koji će prihvatiti našu kulturu i imati toleranciju prema njoj kao što mi imamo toleranciju prema njihovoj.”

Vanđelić naglašava reciprocitet prema migrantima u njegovom programu.

“Ako tebi dajemo kruh, stan i poštovanje, nemoj nas tjerati da prihvatimo tvoje načine ponašanja i tvoju kulturu jer tvoja kultura očito ne funkcionira ni tamo, inače ne bi došao.”

O pobačaju

Vanđelić je iznio i svoje mišljenje o pobačaju.

“Niz ljudi koji se bavi tom strukom dalo mi je odlične argumente. Najjači nagon kod žene je da ona rodi. Ukoliko žena ima neki nagon koji je kontra tog nagona, treba provjeriti taj nagon, treba ju pitati što joj treba. Je li to stan, vrtić, novac…što se događa, ima li neke genetske bolesti itd.”

“Ali konačna odluka je na ženi. Jer ako žena to zaista želi napraviti, ona će to napraviti u podrumu, Sloveniji, Bosni, Mađarskoj itd. Prema tome, neka napravi unutar zdravstvenog okvira, ako je njezina odluka takva. Ali hajmo joj pomoći donijeti odluku da ide u smjeru – da rodi”, zaključuje Vanđelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare