Vatrogasci poslali upozorenje

Vijesti 01. lip 202208:56 > 09:00 0 komentara
N1 / Dora Cimić

U Zagrebu je jutros buknuo još jedan požar, u Heinzelovoj ulici. Kako su objavili vatrogasci, gorjelo je u poslovnom prostoru.

“Pozivom na telefon konobe, osoba javlja da se radilo o požaru masti te da je pogasila požar, ali da se možda uvukao u dimovodne kanale. Na intervenciji je bilo 12 vatrogasaca s tri vozila“, rekli su vatrogasci koji su poslali i upozorenje:

Neočišćen ventilacijski sistem obložen je slojem masti i prljavštine te kao takav pridonosi povećanom riziku od požara, upozoravaju vatrogasci.

Ističu kako je posebno opasan ventilacijski sistem kuhinja ili prostora koji služe za pripremu hrane jer, uz povećan rizik od požara, postoji i opasnost od raznih zaraza.

“Neugodan miris iz kuhinjskih napa posljedica je prljavog ventilacijskog sistema u kojemu je došlo do razvijanja bakterija u sloju masnoća i prljavštine kojima je ventilacijski sistem obložen. Povišena temperatura i masnoće odlična su podloga za razvijanje bakterija te mogu uzrokovati razne infekcije i bolesti”, dodaju vatrogasci.

Prema zakonskoj regulativi, ventilacijski kanali u ugostiteljskim objektima moraju se čistiti najmanje jednom godišnje, a ventilacijski kanali u prostorijama gdje se priprema hrana svaka tri mjeseca. Naime, svaki je ugostiteljski objekt dužan voditi evidenciju o tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!