Hrvatska veleposlanica javila se iz skloništa u Kijevu

Vijesti 28. velj 202209:15 > 09:16
N1

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić u HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javila se iz skloništa u Kijevu. To je već četvrta noć u skloništima. Od sinoć do jutros četiri puta je oglašena uzbuna. Budući da dobivamo upozorenja da postoji ozbiljna opasnost od napada, onda se građane poziva da ostanu u svojim kućama, a kada se oglase sirene silaze u skloništa. Skloništa su vrlo često obični podrumi, ali treba reći da je grad otvorio stanice metroa za potrebe skloništa, pa je ulaz u metro besplatan, kazala je veleposlanica Djamić.

“Promet u Kijevu tek djelomično funkcionira. Policijski sat je trajao duže nego što je predviđeno, odnosno od subote u 17 sati do jutros u 8 sati. Dugo je trajao zato jer je postojao ozbiljan rizik za stanovništvo, tako da jučer prometa nije bilo. Danas će sigurno nešto voziti, ali to je naravno, daleko od onoga što je regularno”, kazala je veleposlanica Djamić.

Od jučer navečer do jutros je četiri puta bila oglašena uzbuna. Čuli smo detonacije. To nam je postalo sad već nešto svakodnevno. Naravno da je onda pametnije ostati ondje gdje se osjećamo najzaštićenijima. S obzirom na različite informacije o stanju u Ukrajini koje stižu iz različitih izvora, veleposlanica napominje da iz veleposlanstva ne dijele informacije, ako je prethodno ne provjere. “Informacija se lako dobije, ali provjera ipak traje neko vrijeme. Tu je potreban određeni vremenski period”, dodala je.

VEZANE VIJESTI

Ulice po gradu su prazne, trgovine se otvaraju kada prestane policijski sat. Gradske vlasti su svjesne da se ljudi moraju opskrbiti i sad su samo otvoreni veći dućani. Sve male trgovine od četvrtka su zatvorene. Na policama nema više toliko bogate ponude, kao što je to bilo, pa pretpostavljam da se sada na police stavljaju samo zalihe koje su trgovine već imale ranije, izjavila je.

Zamračenja u gradu nema, ali je ljudima preporučeno da zamrače svoje stanove navečer. Internet još uvijek funkcionira u gradu. “Što se tiče odlaska Ukrajinaca, jedini podaci s kojima raspolažemo su podaci UN-a. Oni procjenjuju da je 160.000 prognanika iz Ukrajine, a 120.000 je izbjeglica i oni su prešli granicu”, rekla je.

Govoreći o hrvatskim državljanima rekla je da je sada već teško govoriti o egzaktnim brojkama, zato što se često najavljuju odlasci, međutim zbog sigurnosnih razloga odlasci su odgađani. Tako da nastojimo biti i dalje u kontaktu sa svim državljanima RH da bismo imali kakvu takvu evidenciju, kazala je veleposlanica.

Veleposlanica Djamić je rekla da je ona sada Ukrajini i da je njeno mjesto sada tamo. Ako se za odlazak pojavi potreba onda ćemo gledati koji su putevi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.