Veleposlanik Izraela: Možemo ponuditi što god Hrvatskoj treba, samo recite

Vijesti 23. lis 202116:02 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor komentirao je odnose između te dvije zemlje.

Mor je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, između ostalog, rekao da propast posla s nabavkom borbenih zrakoplova nije teret za odnose Izraela i Hrvatske

“Obje zemlje učinile su sve da taj posao uspije. Izrael je dao najbolju ponudu koja može zadovoljiti hrvatske potrebe, no ispalo je kako je ispalo. Ni Izrael ni Hrvatska nisu krivi za ovakav rasplet. Odlučili smo ovo pitanje ostaviti iza nas i gledati prema naprijed. Hrvatska kupuje Rafale i osobno sam, u trenutku kada je ta vijest obavljena, na Twitteru poslao poruku ‘Sretno Hrvatskoj’, rekao je Mor.

Na pitanje što još Izrael može ponuditi Hrvatskoj, odgovara: “Sve što god Hrvatskoj zatreba. Vi kažite što, i Izrael to može isporučiti. Pustinje smo pretvorili u obradive površine, desalinizacijom iz mora dobivamo pitku vodu, svjetski smo broj jedan u poljoprivrednoj tehnologiji, vrsni smo i u pitanjima cyber sigurnosti. Naše znanje i tehnologiju želimo podijeliti s Hrvatskom i prodati naše proizvode. S njima će Hrvatska dobiti pravu vrijednost za novac, jer s tehnologijom u paketu dolazi i znanje, bez obzira radi li se o sustavima navodnjavanja ili nekim drugim proizvodima. Da biste pobijedili na lutriji, moliti se za pobjedu nije dovoljno, trebate kupiti listić za lutriju. Dođite i recite što vam treba. Mi smo spremni da vam to isporučimo. Uostalom, Izrael je samo tri i pol sata leta iz Zagreba ili Splita”.

Komentirao je i relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj. Kako veleposlanik Izraela u Hrvatskoj gleda na naše vječne rasprave o Drugom svjetskom ratu, ulozi ustaškog režima, pozdravu “Za dom spremni”?

“U holokaustu su prije 80 godina ubijeni moji braća i sestre. Sjećanja su još svježa, i nadam se da će ostati svježima i idućih 80 godina. Za Izrael je odnos prema ovom pitanju ključan u svim zemljama u kojima su nacisti uz pomoć svojih kolaboracionista proveli holokaust, poput Njemačke, Francuske, Belgije, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Srbije… U Hrvatskoj je takozvana Nezavisna država Hrvatska prouzročila puno zla Srbima, Židovima, Romima i antifašistima. Današnja Hrvatska je istinski nezavisna i demokratska država i bez straha treba gledati na ono što se dogodilo u prošlosti. Treba jasno reći da današnja Hrvatska ni o čemu nije nastavak takozvane Nezavisne države Hrvatske i da će učiniti sve da se to nikad više ne dogodi. Bilo kakva relativizacija počinjenih zločina u Jasenovcu i drugim mjestima, koju zagovara radikalna desnica, trebala bi biti zabranjena. Političari bi jasno trebali ustati protiv takve prakse. Zakone treba primjenjivati na slučajeve korištenja insignija ustaškog režima. Mislim da je potrebno još jače mjere poduzimati protiv onih koji žele uništiti sjećanje na Shoah. Za godinu dana Hrvatska će predsjedavati Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust IHRA i to će biti prilika za još snažnije promicanje borbe protiv iskrivljavanja holokausta, kao i prilika za obrazovanje mlađih generacija i pružanje prave istine o prošlosti, bez zadrške”, poručio je Mor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!