Banke javljaju da su završile proces prilagodbe na euro, rade sve usluge

Vijesti 02. sij 202308:24 > 12:15
Shutterstock / Ilustracija

Zagrebačka banka uspješno je provela postupak prilagodbe sustava na euro i sve usluge Banke u potpunosti su dostupne klijentima, objavili su iz te banke. Tim su se povodom oglasili i iz HPB-a i PBZ-a.

Klijenti Zagrebačke banke mogu nesmetano obavljati sva plaćanja debitnim i kreditnim karticama Zagrebačke banke za individualne i poslovne korisnike.

U potpunosti je dostupno on-line bankarstvo putem mobilne aplikacije i interneta (m-zaba i e-zaba) za individualne i poslovne korisnike kao i API namjensko sučelje Banke putem kojeg se provode aktivnosti inicirane od strane drugih pružatelja platnih usluga.

Sve poslovnice Zagrebačke banke 2. siječnja otvorene su za rad s klijentima.

Bankomate Zabe klijenti mogu nesmetano koristiti, a popis dostupnih bankomata Zagrebačke banke koji isplaćuju eure nalazi se ovdje.

“Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse, kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti. Koristim priliku zahvaliti našim klijentima na razumijevanju i strpljenju. Također zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te našim partnerima koji su u Zabi pridonijeli uspješnoj realizaciji euro projekta”, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Podsjećamo da je do 15. siječnja obustavljena naplata naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na svim bankomatima u Republici Hrvatskoj. Interaktivnu kartu svih dostupnih bankomata u Hrvatskoj klijenti mogu pronaći ovdje.

Sve dodatne informacije klijenti mogu dobiti putem zaba.hr ili pozivom na besplatni infotelefon 0800 00 24.

I u HPB-u sve funkcionira

I Hrvatska poštanska banka je u potpunosti realizirala sve aktivnosti prelaska na novu valutu, priopćili su iz te banke.

“Konverzija kuna u eure je uspješno završena te su nakon novogodišnjeg vikenda, u kojem su provedene završne prilagodbe sustava na euro, klijentima dostupne sve usluge i funkcionalnosti u poslovnoj mreži i digitalnim kanalima banke”, priopćili su iz HPB-a.

“Poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovina je, iznimno, zbog prilagodbe na euro, omogućena danas 2. siječnja 2023. te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvog dana u mjesecu. U tijeku je prilagodba bankomata, a od 1. siječnja 2023. na njima je moguće podići isključivo eure. Od 15. siječnja 2023. cijela mreža HPB bankomata bit će prilagođena na euro, a do tog datuma omogućeno je podizanje gotovine debitnim karticama fizičkih osoba na svim bankomatima u RH bez naknade”, poručuju iz banke.

Oglasio se i PBZ

“Sa zadovoljstvom obavještavamo da smo u Privrednoj banci Zagreb d.d. uspješno proveli uvođenje eura. Kao što je i planirano PBZ poslovnice su danas, 2. siječnja otvorene sukladno redovnom radnom vremenu. Naši klijenti, građani i poslovni subjekti mogu nesmetano koristiti sve kartične usluge, bankomate i PBZ digitalno bankarstvo”, objavili su iz PBZ-a.

“Ulazak u europodručje pozitivno će djelovati na naše gospodarstvo i hrvatski bankarski sustav. Učinit će nas konkurentnijim i otpornijim nego što je to bilo izvan europodručja. Najkraći put od ulaska u Europski tečajni mehanizam II do uvođenja eura, koji je za Hrvatsku bio kraći 11 dana od Slovenije ili 225 dana od Slovačke veliki je kompliment Vladi, Ministarstvu financija i HNB-u, ali je predstavljao i veliki izazov za banke da tako brzo provedu najsloženiji projekt koji zahtijeva angažman svih dijelova banke. Stoga smo zadovoljni što smo sve zadatke izvršili u skladu s očekivanjima i omogućili našim klijentima, koji su centar naših nastojanja, nesmetanu tranziciju u ovu veliku svjetsku valutu s podizanjem funkcionalnosti naših kanala već nekoliko minuta iza ponoći, u Novoj godini“, poručio je Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić.

I ostale banke su proradile

Erste banka je također objavila da se mogu neometano koristiti svi proizvodi i usluge te banke, dakle kartice, bankomati i usluge internet bankarstva. Sve poslovnice danas rade od 12,30 do 19 sati, a od sutra će raditi po redovnom radnom vremenu, piše na internetskoj stranici Erste banke.

“Prijelaz svih sustava je prošao u skladu s planom i sve naše poslovnice su otvorene, mobilno i internetsko bankarstvo rade u punom kapacitetu, može se podići gotovina s bankomata i sva plaćanja karticama mogu se nesmetano provesti”, kratko su izvijestili i iz Raiffeisen banke.

OTP banka je priopćila na internetskoj stranici da poslovnice svoja vrata otvaraju danas u 12 sati, da sve kartice funkcioniraju, da su internet i mobilno bankarstvo u funkciji od 8 sati ujutro, kao i da je u funkciji bankomatska mreža te POS uređaji banke.

“Međutim, uslijed jako visokog broja prijava otežan je rad mobilnog bankarstva i svim raspoloživim resursima radimo na otklanjaju poteškoća. Internet bankarstvo ne bilježi nikakve zastoje te molimo klijente koji imaju aktiviranu uslugu Internet bankarstva da se njome koriste, a sve klijente molimo za strpljenje i razumijevanje”, poručili su iz OTP-a.

Napisali su i da isplata mirovina korisnicima paketa Plus, Premium, Senior i Senior Plus započinje danas i da će biti dostupna na bankomatima i u poslovnicama banke.

“S ponosom i veseljem vas obavještavamo da je proces zamjene valuta na svim sustavima u našoj banci prošao uspješno, čak i prije vremena! Od sada možete bezbrižno nastaviti koristiti sve naše usluge u novoj domaćoj valuti – euru!”, objavljeno je na internetskoj stranici Addiko banke.

Do 15. siječnja bez plaćanja naknade za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka

Da su banke uspješno dovršile proces prilagodbe poslovanja na euro izvijestila je i Hrvatska udruga banaka (HUB), udruženje koje okuplja 19 vodećih hrvatskih banaka.

Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem, napisali su iz HUB-a, istaknuvši i da je oko 2.700 bankomata softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Očekuje se da će svih oko 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja, do kada se i ne plaća naknada za podizanje gotovog novca s bankomata bilo koje banke.

HUB na dnevnoj bazi ažurira i kartu aktivnih bankomata.

Istaknuli su i da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom Hrvatske narodne banke (HNB), isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura.

Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke, napomenuli su iz HUB-a.

Podsjetili su i da će banke, Fina i Hrvatska pošta svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura tijekom cijele 2023. godine, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji.

Naglasili su da, sukladno propisima, HNB s mijenjanjem gotovog novca kune za gotov novac eura počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade, pri čemu se kovanice mogu mijenjati do 31. prosinca 2025., a novčanice bez vremenskog ograničenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

PROČITAJTE JOŠ