Veliki planovi Nacionalne strategije: BDP do 2030. godine 75 posto prosjeka EU-a

Vijesti 14. sij 202115:40 0 komentara
Andrej Plenković
Matija Habljak/PIXSELL

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila prijedlog Nacionalne razvojne strategije (NRS) Republike Hrvatske do 2030. godine te ga uputila na raspravu u Hrvatski sabor.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da je NRS najviši hijerarhijski akt strateškog planiranja u RH, da je namjera strategije dugoročno usmjeravanje javnih politika za razvoj društva i gospodarstva, čime predstavlja i važan iskorak u sustavu strateškog planiranja.

VEZANE VIJESTI

“Provedbom NRS-a osigurat će se održiv i stabilan razvoj Hrvatske i kvaliteta života za sve naše građane”, poručila je Tramišak.

Podsjetila je da je postupak izrade strategije započeo 2017. godine te je tekao u participativnom procesu koji se temeljio na sudjelovanju širokog kruga građana, stručne javnosti, društveno relevantnih partnera, kao i uz snažan doprinos svih ministarstava i središnjih tijela državne uprave.

Strategiju su 12. studenoga 2020. predstavili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri, nakon čega je upućena u javno savjetovanje koje je trajalo 30 dana.

Nakon provedenog javnog savjetovanja, prijedlog NRS-a upućen je na usvajanje na Upravljački odbor, koji je jučer taj prijedlog i prihvatio, izvijestila je ministrica.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je svima koji su u protekle više od tri godine sudjelovali u procesu izrade strategije te ocijenio da je izrađen vrlo kvalitetan dokument.

Konstatirao je i jučerašnji širok konsenzus na Upravljačkom odboru, dobre konzultacije sa socijalnim partnerima i drugim akterima, kao i javno savjetovanje. Sve to daje, rekao je Plenković, kvalitetnu podlogu da se strategija raspravi u Hrvatskom saboru i onda usvoji te na taj način bude podloga razvoju u desetljeću koje je pred nama.

Cilj do 2030. BDP po stanovniku 75 posto prosjeka EU-a

Prilikom predstavljanja strategije u studenome, Plenković je rekao da Hrvatsku 2030. godine vide kao konkurentnu, inovativnu i sigurnu zemlju prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

VEZANE VIJESTI

Tada je pobrojano i 13 ciljeva strategije: konkurentno i inovativno gospodarstvo, obrazovani i zaposleni ljudi, učinkovito i djelotvorno pravosuđe, javna uprava i upravljanje državnom imovinom, globalna prepoznatljivost i jačanje međunarodnog položaja i uloge Hrvatske, zdrav, aktivan i kvalitetan život građana, demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji, sigurnost za stabilan razvoj, ekološka i energetska tranzicija za klimatsku neutralnost, samodostatnost u hrani i razvoj biogospodarstva, održiva mobilnost, digitalna tranzicija društva i gospodarstva, razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, te naposljetku, jačanje regionalne konkurentnosti.

Primjerice, cilj je da BDP po stanovniku 2030. iznosi 75 posto prosjeka EU-a, u odnosu na 65 posto koliko je iznosio u 2019. godini. da stopa zaposlenosti za 10 godina iznosi 75 posto (66,7 posto u 2019.), a da Hrvatska na indeksu globalne konkurentnosti zauzima 45. mjesto ili bolje (63. mjesto 2019. godine).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!