Škare Ožbolt o suđenju hrvatskim pilotima: Pitanje je koji je smisao postupka?

Vijesti 10. lis 202209:17 0 komentara

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt govorila je u Novom danu o početku suđenja hrvatskim časnicima u Beogradu koje Srbija tereti za raketiranje izbjegličke kolone za vrijeme Domovinskog rata te drugim aktualnim političkim temama.

“Teško da Hrvatska, nakon ovog što je već najavila, treba još nešto učiniti, s obzirom da ne priznaje generalnu jurisdikciju i da je taj predmet već obrađivao Haški sud i nije utvrdio tko je raketirao taj bijeg. Svi dokazi koji su bili dostavljeni sudu bili su već analizirani. Mene zanima koji će to biti novi dokazi”, kazala je Škare Ožbolt.

VEZANA VIJEST

“Pitanje je hoće li doći uopće do suđenja u odsutnosti. Naime, njima su određeni branitelji po službenoj dužnosti. Mislim da je pilotima poslana dokumentacija službenim kanalima. Oni se sigurno neće odazvati, a pitanje je, ako ne odgovore na optužnicu, kakav je smisao tog postupka. Suđenja u odsutnosti nisu popularna. I mi smo ih imali svojevremeno. Svatko kome je suđeno u odsutnosti može tražiti ponavljanje postupka. Pitanje je hoće li sud donijeti odluku o suđenju u odsutnosti ili će možda proslijediti predmet Hrvatskoj”, rekla je Škare Ožbolt.

Ocijenila je da su odnosi sa Srbijom ponovno došli u vrlo lošu fazu.

“Srbija svako malo vadi neke postupke, tu nema nekog pravila. Kad god je njima potreba za nekim postupcima, bilo da je to iz arhiva JNA ili iz njihovih arhiva vezanih uz BiH i Hrvatsku. To su sad stvari koje se koriste za njihove unutarnjopolitičke svrhe”, rekla je bivša ministrica.

Napomenula je da tjeralice koje bi oni poslali ne bi vrijedile u drugim zemljama niti bi se po njima postupalo jer bi Hrvatska reagirala na njih.

“Čini mi se da su odnosi opet došli u jednu lošu fazu umjesto da se radi na rješavanju tih problema iz prošlosti”, rekla je Škare Ožbolt.

Saslušanja pred Antikorupcijskim vijećem

Ističe da Antikorupcijsko vijeće nema ovlasti koje bi imalo istražno povjerenstvo kada je u pitanju ispitivanje aktera povezanih s pljačkom Ine.

“Antikorupcijsko vijeće nije vijeće koje bi moglo istraživati cijelu ovu priču, to može istražno povjerenstvo koje bi bilo imenovano samo za taj slučaj. Kako mi imamo zakon iz 1996. godine, ostala je odredba ako je pokrenut sudski postupak, istražno povjerenstvo ne može nastaviti s radom”, kazala je Škare Ožbolt.

Razočarana je, kako kaže, zbog nedostatka političke volje u Hrvatskoj da se kontrolni mehanizmi poslože kako treba.

“Nema političke volje za ozbiljnim stvaranjem sustava”, smatra bivša ministrica.

Ne vjeruje da će istražno povjerenstvo moći provesti svoj rad jer akteri ne mogu davati iskaz pred njim ako su dio istrage pred pravosudnim tijelima.

“Nijedno od pokrenutih povjerenstava nije završeno, nema zaključaka istrage”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!