VIDEO 656 dana nakon potresa, sa zgrade u centru Zagreba i dalje otpadaju cigle

Vijesti 07. sij 202211:32 > 12:20 0 komentara
N1 / Nataša Božić

656 dana nakon zagrebačkog potresa sa zgrade na križanju Đorđićeve i Palmotićeve noćas su opet pale cigle.

N1 / Nataša Božić

Malo jači vjetar predstavlja opasnost za potresom oštećene zgrade i kuće u Zagrebu. Tako su noćas, kao što vidite na fotografijama, sa zgrade u centru grada otpadale cigle.

Što je s obnovom? Više u komentaru naše Nataše Božić Šarić:

Podsjetimo, saborska zastupnica GLAS-a Anke Mrak Taritaš najavila je pokretanje procedure za smjenu ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata zbog neuspjele obnove nakon potresa. Potpisi se već prikupljaju, a potporu inicijativi za smjenu Horvata najavili su i klubovi Mosta, Hrvatskih suverenista, SDP-a i Socijaldemokrata, dakle podrška stiže i slijeva i zdesna.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u srijedu kako oporba u Saboru ima pravo pozvati na njegov opoziv, dodavši da svi u procesu obnove snose svoj dio odgovornosti.

“Oporba na to ima pravo, neka ga iskoristi, a kroz samu raspravu u Saboru i vladinim izvješćem, siguran sam da ćemo i hrvatskoj javnosti demantirati uopće potrebu za jednim takvim procesom”, rekao je Horvat nakon sjednice Vlade.

Na pitanje je li zadovoljan sa 1,6 posto povućenih sredstava iz Fonda solidarnosti EU za zagrebački potres, Horvat nije precizirao.

“Rekli smo da priprema traje, izrada projektne dokumentacije, snimanja stanja i situacije, i ovo što je činjenica, iz tjedna u tjedan stižu i odobravaju se. One su sada na razini 360 milijuna kuna pristiglih, negdje oko 120 milijuna odobrenih i isplaćenih, i ta će dinamika biti sve veća i veća”, kazao je Horvat.

Na pitanje osjeća li se odgovornim što proces obnove ide sporo, Horvat kaže kako je sve što je učinjeno bilo pravovremeno.

“Kao koordinacijsko tijelo u procesu provedbe Fonda solidarnosti i zagrebačkog i petrinjskog potresa pravovremeno su učinjene sve aktivnosti koje su bile nužne i potrebne da bi se došlo do javnih poziva, da bi se apliciralo na javne pozive i da bi se kroz njih povukla sredstva i utrošila u projekte”, ističe Horvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!