Vijeće FF-a o Šimpragi: Vršio ili obnašao, vrijeme je da mu mahnemo na rastanku

Vijesti 05. velj 202116:10 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Fakultetsko vijeće Filozofrskog fakulteta u priopćenju medijima reagirala je na jutrošnje priopćenje Uprave tog fakulteta u kojem se navodi da je u javnost plasirana lažna vijest. U priopćenju članova i zamjenika članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu navodi se, između ostaloga, da se imenovanje Miljenka Šimprage kao vršitelja dužnosti dekana FFZG-a pokazalo kao loš potez.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Uprava Filozofskog fakulteta”, tijelo koje se ne spominje u Statutu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uputila je u petak, 5. veljače putem liste elektroničke pošte “svima” (na koju ne smiju pisati svi zaposleni) priopćenje zaposlenima na Filozofskom fakultetu.

Iz priopćenja saznajemo da je obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, prorektor Miljenko Šimpraga, sazvao izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća 29. siječnja 2021. isključivo zato da bi na njoj vijeće glasalo o “rutinskom izvješću, koje je izrađeno u sklopu administrativno-računovodstvenih obveza korisnika državnog proračuna”, odnosno o “financijskom izvještaju stručne službe fakulteta” (kako pišu Glavna tajnica Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Ureda za pravne poslove Sveučilišta). Ali ako je izvješće rutinsko i formalno, čemu izvanredna sjednica? Zašto se o izvješću glasalo? I koje su posljedice odbijanja? I gdje je, onda, godišnje izvješće o prijedlogu proračuna i njegovu izvršenju (čl. 23. Statuta našeg Fakulteta: “Dekan je za svoj rad odgovoran Fakultetskom vijeću i rektoru Sveučilišta, kojima jednom godišnje podnosi izvješće o radu i poslovanju Fakulteta, uključujući izvješće o prijedlogu proračuna Fakulteta i njegovu izvršenju”)?

Upozoravamo na sljedeće:

VEZANE VIJESTI

1. obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, prorektor Miljenko Šimpraga, do danas, 5. veljače 2021, nije Fakultetskom vijeću i rektoru podnio cjelovito “izvješće o radu i poslovanju Fakulteta, uključujući izvješće o prijedlogu proračuna Fakulteta i njegovu izvršenju” za 2020. godinu. Dakle, čak i ako se ostavi po strani posve neargumentirana tvrdnja glavne tajnice Sveučilišta da financijski izvještaj ne predstavlja dio godišnjeg izvještaja o radu dekana, o. d. dekana nije u statutarno propisanom roku podnio svoj godišnji izvještaj o radu i poslovanju Fakulteta (zadnji je prihvaćen u listopadu 2019. godine). Time krši Statut Filozofskog fakulteta i aktivira čl. 26 stavak 3 statuta (“Mandat dekanu prestaje… 3. ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju Fakulteta u skladu s ovim Statutom”).

2. obnašatelj dužnosti dekana sazvao je izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća 29. siječnja radi prihvaćanja financijskog plana i financijskog izvješća. Nezamislivo je da je to učinio kako bi obmanuo članove Vijeća nudeći nam neki “rutinski izvještaj” koji nema pravnu težinu statutom propisanog “izvješća o prijedlogu proračuna Fakulteta i njegovu izvršenju”. Naprotiv, pošto smo raspravljali o pravom, statutom propisanom izvješću o prijedlogu proračuna Fakulteta i njegovu izvršenju te ga većinom glasova nismo prihvatili, aktivirao se čl. 26 stavak 3 Statuta. Otud glavni problem za obnašatelja dužnosti: on više nije čelnik Filozofskog fakulteta.

Obnašatelj dužnosti dekana prekršio statutarne i zakonske odredbe

3. istovremeno, obnašatelj dužnosti dekana radi sve osim onoga za što je navodno bio poslan da obavi na Filozofskom fakultetu, a to je izbor novog dekana. I u tom pogledu obnašatelj dužnosti dekana prekršio je statutarne i zakonske odredbe, što je jasno istaknuto u pravnom mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja: “Polazeći od činjenice da je Senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Sveučilišta odbio prijedloge Fakultetskog vijeća kojim su predložili kandidate za dekane, već je narednog dana obnašatelj dužnosti dekana trebao sazvati izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta s prijedlogom za donošenje odluke o raspisu poziva za predlaganje kandidata za dekana odnosno provedbu postupka izbora dekana.

Prema informacijama koje ste nam dostavili razvidno je da obnašatelj dužnosti nije u zakonskom i statutarnom roku predložio Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta donošenje odluke za raspis poziva za predlaganje kandidata za dekana odnosno pokretanje postupka izbora dekana.”

Nametanje obnašatelja dužnosti dekana pokazalo se kao loš potez

Nametanje obnašatelja dužnosti Filozofskom fakultetu, za koje su se odlučili rektor i Senat u lipnju prošle godine, pokazalo se kao loš potez; kako proizlazi iz gornjih upozorenja, prorektor Šimpraga nije u stanju osigurati minimum povjerenja, zakonitosti i poštivanja statuta na našoj ustanovi. Njegovu nesposobnost i nesnalaženje njegova “Uprava” i pravnici zaposleni na Sveučilištu prikrivaju izvrtanjem riječi i razaranjem temeljnih propisa na kojima je ustrojeno djelovanje Filozofskog fakulteta.

VEZANE VIJESTI

Članovi Fakultetskog vijeća i svi zaposleni Filozofskog fakulteta zato se obraćaju tijelima upravljanja Sveučilištem u Zagrebu – rektoru, Senatu, Savjetu i Rektorskom kolegiju – i od njih očekuju da u najkraćem roku Filozofskom fakultetu vrate zakonom zajamčenu akademsku samoupravu: pravo na samostalan izbor vlastitog čelnika.

Napominjemo da ne znamo je li posrijedi fake news ili fake dean, je li financijski izvještaj ili izvještaj o poslovanju, je li šija ili vrat. Niz nepoznanica možemo i nastaviti: Statut Filozofskog fakulteta propisuje funkciju “vršitelja dužnosti dekana”, a prorektor Šimpraga postavljen je za “obnašatelja dužnosti dekana”. Ono što, međutim, pouzdano znamo, jest: vršio ili obnašao, vrijeme je da mu mahnemo na rastanku”, navodi se u priopćenju medijima Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta.

Podsjetimo, neprihvaćanjem financijskog izvještaja Filozofkog fakulteta objavljeno je da je time prestao dekanski mandat “obnašatelja dužnosti” dekana FFZG-a Miljenka Šimprage. Danas je priopćenjem medijima Uprava Filozofskoga fakulteta u Zagrebu ustvrdila da je zbog ‘pretvorbe’ “Financijskog izvješća FINI” u Godišnji izvještaj dekana Fakultetskom vijeću i rektoru u javnost plasirana lažna vijest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!