Beroš o Laucu: Nitko mu ne može zabraniti drugačiji stav, ali kritiziram objavu

Vijesti 21. lis 202109:55 > 11:42 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar zdravstva, Vili Beroš, nakon sjednice Vlade obratio se javnosti.

Možemo tu napraviti određeni iskorak. Mi smo i neki dan komunicirali da je preko 93 posto preminulih stariji od 68 godina. Potrebno je da taj dio populacije shvati da imamo izlaz, izlaz je cijepljenje, rekao je Beroš, zamolivši građane da ozbiljno shvate ugrozu zbog koje se svakodnevno bilježe smrti građana.

Otpočetka govorimo da je svaki izgubljeni život našeg sugrađanina jedan život previše, rekao je Beroš, dodavši da svaka četvrta osoba starija od 65 godina nije cijepljena.

Civilizacijski doseg je to što cjepivo razvijeno za ranije varijante pomaže i u novim varijantama i to treba iskoristiti, rekao je Beroš.

O mogućem uvođenju mjera

“Ono što nije dobro da svi skupa zbunjujemo javnost. Jučer su se pojavile informacije da mjere počinju s nekim datumom. To nije tako. Možda na taj način netko želi napraviti pritisak na Vladu i Stožer, ali zbunjujemo populaciju”, rekao je Beroš, dodavši da su sve opcije na stolu, uključujući i covid-potvrde, ali da će se one uvoditi ovisno o situaciji, koja se detaljno prati.

Ono što svatko od nas može napraviti jest poštivati epidemiološke mjere i cijepiti se, ako nije, a mi ćemo i dalje nastaviti pratiti situaciju i ovisno o njoj donositi mjere, rekao je Beroš.

Dvije su dobne kategorije posebno zahvaćene porastom broja novozaraženih, jedna od 10 do 19 godina, što upućuje na sustav obrazovanja, rekao je Beroš.

O Znanstvenom savjetu Vlade i Gordanu Laucu

Upitan strahuje li da se Znanstveni savjet Vlade ne raspadne zbog Gordana Lauca, Beroš je rekao da je zamolio i upozorio sve da je važno djelovati unisono, slati jasne i jednoznačne poruke i ne zbunjivati građanstvo. “Osobno sam upozorio sve koji su sjedili na tom sastanku na važnost te činjenice. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ali nikome ne možete zabraniti da iznosi svoje stavove”, rekao je Beroš.

“U jednom Savjetu loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi značilo da smo u nečemu pogriješili, ali to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i upozoravam sve koji participiraju u tome iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama da moguće rade štetu”, rekao je Beroš.

Što se Lauca tiče, Beroš je rekao da on sam odgovara za svoje mišljenje. “Stav i zaključke Vladina Savjeta iznosi predstavnik Vlade, ali njemu nitko ne može zabraniti da ima drugačiji stav, ali kritiziram da to izlazi van. Mislim da će pojedinci shvatiti da svojim porukama štete i da će se to izmijeniti”, rekao je Beroš.

“Znanstveni savjet je tijelo koje donosi mišljenje, ali mjere donosi Stožer prema preporukama struke”, rekao je Beroš.

Upitan o brojnim upitnim stajalištima Gordana Lauca kad je u pitanju pandemija, Beroš je rekao da se ne može mijenjati ničija stajališta, ali da je važno da je u Savjetu velik broj različitih stručnjaka. “Moramo poslati jasnu poruku i to je ono što je važno. U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom. Pitajte njega zašto je to tako. Ne mislim da je riječ o teorijama zavjere, da netko ostvaruje ekstra profite zbog pandemije. To su njegovi stavovi s kojima se ja ne slažem”, rekao je Beroš.

Dodao je da osuđuje objave na društvenim mrežama, koje kritiziraju stavove Znanstvenog savjeta Vlade, koje bi trebalo biti unisono prema javnosti.

I danas više od 3000 novozaraženih

Podsjetimo, ministar je na sjednici Vlade otkrio brojke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.