Virusni imunolog o učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa

Vijesti 28. pro 202019:51 0 komentara
Zlatko Trobonjača
N1

Virusni imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Zlatko Trobonjača bio je gost Dnevnika N1 televizije. Govorio je o početku i važnosti cijepljenja, a osvrnuo se i na protivnike cijepljenja.

Trobonjača je kazao kako je cijepljenje krenulo i ranije nego što smo očekivali.

“To nas jako veseli jer znamo da je cjepivo jedno od najboljih oruđa za borbu protiv pandemije. Cjepivom postižemo individualnu zaštitu, a drugo, što je jako važno, stvaramo kolektivni imunitet”, ističe.

Govorio je i o nuspojavama cjepiva.

“Znamo da nema većih nuspojava. To je tehnološki vrlo usavršeno cjepivo. Pojavili su se neki slučajevi alergijskih reakcija, ali to nije posebno čudno. Možemo očekivati da će učinkovitost cjepiva biti čak i veća u odnosu na preboljenje bolesti, što je izuzetno važno spomenuti. Kvaliteta imunosti koje ovo cjepivo daje i trajanje imunosti moglo bi biti čak i dulje”, objašnjava Trobonjača.

VEZANE VIJESTI

Što je s onima koji sumnjaju u cjepivo?

“Da to su te skupine nekakvih vakcinacijskih skeptika. Ja bi ih podijelio u dvije skupine. Jednu skupinu koja tvrdi da je cjepivo prebrzo razvijeno i druge skupina jest ona jedna agresivnija koja spominje nekakve teorije zavjere.

Ono što je važno spomenuti da će sve te skupine biti zaštićene našom imunizacijom, jer će kolektivnom imunošću nas koji se cijepimo biti zaštićeni i oni koji se ne cijepe”, rekao je Trobonjača.

“Mislim da Vladine mjere daju rezultat”

Trobonjača misli kako Vladine mjere ipak daju rezultat.

“Prvenstveno činjenica da se ne idu u škole, škole su mjesta gdje se prenosila zaraza i donosila se u obiteljske zajednice i tako se virus i širio. Sigurno da ćemo nekakve proutepidemijske mjere i za vrijeme cijepljenja i za vrijeme proljeća morati imati neke protuepidemijske mjere. Bitno je da se do ljeta svakako ta epidemija suzbije što više da bismo imali turističku sezonu i da bismo zaštitili našu ekonomiju”, kazao je zaključno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!