Visoki kazneni sud odlučuje o aferi Agram: Jesu li Bandićevi ljudi muljali s autima, zapošljavanjima i otpadom?

Crna kronika 11. lis 202306:58 0 komentara
Sanjin Strukic /Pixsell/ilustracija

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske danas počinje razmatrati žalbe podnijete na nepravomoćnu presudu u golemoj aferi Agram. U njoj je i sam Milan Bandić bio uhićen u jesen 2014., a nakon njegove smrti na prvom mjestu u optužnici teškoj nešto više od sedam milijuna kuna ostalo je ime poduzetnika Petra Pripuza.

Pripuz je lani nepravomoćno oslobođen krivnje za optužbe da je njegovoj firmi namješten posao zbrinjavanja zagrebačkog otpada 2014. godine. Glavni grad je tada grcao u smeću, a USKOK je tvrdio da je hitna situacija iskorištena da se pogoduje Pripuzu. No, on je dokazao da je posao odradio po uobičajenoj cijeni, te da je njegova tvrtka za zbrinjavanje otpada imala sve potrebne dozvole. Za malverzacije s otpadom oslobođeni su još ondašnji Bandićevi suradnici Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čulo i Miljenko Benko.

Nije dokazana sumnjiva zamjena

Niko nije osuđen ni za drugu točku optužnice – štetu od oko sedam milijuna kuna za Grad Zagreb prilikom zamjene zemljišta između grada i tvrtke Bramgrad Branka Mihaljevića. Uz njega za te malverzacije bile su optužene još Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović iz gradske uprave.

Inače, Grad Zagreb je nakon dolaska Tomislava Tomaševića na mjesto gradonačelnika zatražio od optuženih da vrate 7,5 milijuna kuna iz sumnjive zamjene s Bramgradom, no nakon oslobađajuće presude do toga nije došlo. Sada preostaje za vidjeti što se odlučiti Visoki kazneni sud.

Brojna nezakonita zapošljavanja

Pripuz je oslobođen i optužbe da je tražio ondašnje šefove Gradske plinare da na mjesto pomoćnice direktora zaposle njegovu prijateljicu Tihanu Colić. Zanimljivo je da je Ante Dodig, bivši direktor Gradske plinare Zagreb još na početku procesa priznao krivnju za nezakonito zapošljavanje Pripuzove prijateljice, te se nagodio s USKOK-om.

Ivan Tolić, bivši šef ZET-a, koji je prema USKOK-u imao ulogu u zapošljavanju gospođe Colić, proglašen je krivim.

Nekadašnje pročelnika Vidoja Buluma i Miru Lacu sud je proglasio krivima za ostala nezakonita zapošljavanja u gradskoj upravi. Radili su to na Bandićev zahtjev. Tako su, među ostalim, sredili novo radno mjesto i veći koeficijent za Roberta Ljutića, Bandićevog tjelohranitelja, iako, prema nepravomoćnoj presudi, za to nije imao uvjete.

Uhljebljivanje u gradskoj upravi

Na zahtjev Milana Bandića, Bulum je na bolje radno mjesto premjestio Milkicu Macan, a bolji posao su sredili su i Pavli Šušković.

Tolić, Benko i Zdenko Antunović bili su proglašeni krivima za nezakonita zapošljavanja u podružnici Upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga.

Zlorabili su i službene aute

Miro Laco je nepravomoćno osuđen jer je u dogovoru s Bandićem omogućio da se službena vozila Grada koriste u privatne svrhe. Među spornim putovanjima bio je odlazak voditeljice Mile Horvat u Beč, te prijevoz atletičarke Sandre Perković s priprema u Istri do Zagreba.

Bandić je tražio i da se službeni automobil stavi na raspolaganje i njegovoj poznanici Dijani Muhović za putovanje u inozemstvo, iako se nije radilo o službenom putu.

Laco je potpisao putne naloge pa je i zato nepravomoćno proglašen krivim. Osuđen je i jer je dopustio da Bandićevi suradnici službenim autom idu u svinjokolju u Poganu Vlaku, u Bosni i Hercegovini.

Kakve su kazne dobili?

Ivan Tolić, bivši šef ZET-a, osuđen je na ukupno devet mjeseci zatvora. Bivši šef Čistoće, Miljenko Benko, dobio je osam mjeseci. Vidoje Bulum, umirovljeni pročelnik stručne službe gradonačelnika, dobio je sedam mjeseci zatvora.

Nekadašnji pročelnik Bandićeva ureda, Miro Laco, dobio je ukupno 1,2 godine kazne zatvora. Zdenko Antunović, bivši glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza, kažnjen je s osam mjeseci zatvora, no uvjetno na dvije godine. Gradu Zagrebu Laco mora vratiti nešto manje od 16 tisuća kuna, a Antunović oko dvije tisuće kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!