Jesu li sporni testovi štetni za zdravlje? Evo što kaže šefica HLJK-a

Pixabay / Ilustracija

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo komentirala je za N1 slučaj koji je posljednjih dana šokirao javnost i zbog kojeg se pod istragom našla tvrtka iz Varaždina koja je, navodno, uvozila krivotvorene covid-testove iz Turske.

“Testovi kad dolaze na hrvatko tržište, ako imaju registraciju u EU-u, šalju obavijest HALMED-u o stavljanju proizvoda u promet, a HALMED onda provjerava dokumentaciju”, rekla je Soldo našoj Nikolini Matošević. Dodaje kako je test o kojemu se govori na popisu Europske komisije validiranih testova za Europu te da je u isto vrijeme stavljen u promet u svim zemljama EU-a.

“Svaki od tih testova, bez obzira o kojoj se bolesti radi, nikad nije sto posto točan, moguće da je dao lažne rezultate. Nije se još utvrđivala kvaliteta tih testova nego se samo saznalo da nisu rabljeni svi originalni dijelovi. Građani koji su to koristili vjerojatno su imali i druge potvrde bolesti, PCR i liječnički pregled, vjerujem da ni je bilo nekih negativnih posljedica na njihovo zdravlje”, govori Soldo koja nema informaciju da su gradske ljekarne povukle testove iz prodaje.

“RH ima više dobavljača ovih testova, vjerojatno će ustanove koje su radile testiranja povlačiti te testove, ali zasad nitko nije obavijestio ljekarne ni prodajna mjesta da se povlači test”, navodi predsjednica HLJK-a.

Oglasilo se Ministarstvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u nedjelju da ni u kojem segmentu nije sudjelovalo u nabavi covid-testova koji se problematiziraju u javnosti te da sa tvrtkom Buryen nije poslovalo od 1. siječnja 2016. godine.

Ističu kako prema knjigovodstvenoj evidenciji, od 1. siječnja 2016. do danas, Ministarstvo, kao pravni subjekt, nikada nije poslovalo s navedenom tvrtkom koja je u vlasništvu Filipa Mihalića koji je, prema neslužbenim informacijama, pod istragom zbog sumnji u krivotvorenje covid-testova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!