Vjeronauku (ni)je mjesto u školama: Naši čitatelji rekli su svoje

Vijesti 03. pro 202316:46 9 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Oporbena zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) predložila je pokretanje postupka o izmjenama ugovora sa Svetom Stolicom poručivši kako više nisu utemeljeni, čemu su se HDZ i desni dio oporbe usprotivili. Dakle, rasprave o preseljenje vjeronauka iz škola u dogledno vrijeme neće biti.

Ali, s time se naši čitatelji ne slažu, na što jasno ukazuje anketa. Naime, točno 75 posto njih smatra da je vjeronauku mjesto u crkvi, njih 24 posto stava je da treba ostati u školama, a jedan posto nije znalo što bi od tog dvoje odabralo kao odgovor.

N1

Time se stavovi naših čitatelja preklapaju s onima lijeve oporbe, koja je ostala pri ocjeni da vjeronauku nije mjesto u svim javnim osnovnim i srednjim školama. Također, lijeva oporba upozorava i da ugovori sa Svetom Stolicom nisu transparentni u financijskom smislu zbog nejednakosti koje iz njih proizlaze. Desnica, ona na vlasti i oporbi pak je uvjerena da svako zadiranje u Vatikanske ugovore jest napad na Katoličku crkvu i vjeru.

Ako se uzme u obzir da Hrvatska broji 88 posto katolika, onda se može zaključiti da je dobar dio onih koji su sudjelovali u našoj anketi katoličke vjeroispovijesti, a to pak dovodi do logičnog zaključka da je moguće biti protiv vjeronauka u školama, a ne napadati Crkvu i vjeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare