Vještakinja nakon potresa: Ratno profiterstvo je krupna stvar i može se utvrditi

Vijesti 06. sij 202109:45 > 12:202 komentara
Melita Bestvina
Izvor: N1

Diplomirana inženjerka građevine Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenjitelja, objasnila je za N1 da se svi propusti u gradnji i obnovi kuća nakon Domovinskog rata danas apsolutno mogu i moraju utvrditi, a ako se što utvrdi, onda i tjerati na sud.

“Vezano za ovu tragediju koja je prvo pogodila Zagreb, a potom i Banovinu, što se tiče utvrđivanja propusta, to je svakako nešto što će se morati utvrditi, da ta pitanja ne ostanu neodgovorena”, kazala je Bestvina.

VEZANE VIJESTI

Objasnila je potom kako se može utvrditi je li bilo propusta u gradnji za vrijeme obnove, počev od toga da je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već objavio da posjeduje dokumentaciju Ministarstva razvitka i obnove od 1995. do 2000. kada je obnovljena glavnina svih oštećenih objekata:

“Sve će se to moći utvrditi i vidjeti iz projektne dokumentacije je li projektant izradio kvalitetan projekt. Ako je projekt u redu, a na terenu se utvrdi ono što sam primijetila da građani Banovine napominju na više mjesta da su im objekti nekvalitetno izgrađeni, moći će se zaključiti, ako je projekt bio u redu, da je nastao problem u izvođenju i kao posljedica vrlo velika odgo vornost nadzora koji je morao pregledavati izvođenje svih tih objekata gdje je investitor bio država.”

“Ovo je previše ozbiljna stvar koja se dogodila. I ako prelazimo preko krupnih stvari kao što su ratna profiterstva, za koja je definirano da nema zastare, onda mi moramo dovesti stvari pred lice pravde”, kazala je i još jednom istaknula:

“Definitivno se može utvrditi”

“Dakle, to se definitivno može utvrditi.”

S jedne strane, dodala je, mora se uspostaviti registar štete, kao jedinstvena digitalna baza svih šteta od prirodnih katastrofa, a što se tiče naknadnog utvrđivanja stanja s obnovom nakon rata:

“Fotografije će biti glavni dokaz nakon rušenja svih tih objekata koji su dobili crvenu naljepnicu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar