Vlada HEP-u dala odobrenje za dizanje dva kredita od po 1,31 milijardi kuna

Vijesti 10. pro 202113:081 komentar
Pixabay / Ilustracija

Vlada je na sjednici u petak Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) odobrila planirana dugoročna zaduženja kod Privredne banke Zagreb (PBZ) i Zagrebačke banke (Zaba), pri čemu su oba kredita u visini 1,31 milijardu kuna.

Krediti su namijenjeni financiranju općih poslovnih potreba, odnosno kako bi se osigurala adekvatna rezerva likvidnosti i dostatna sredstva za podmirenje obveza HEP Grupe, uključujući financiranje odobrenog značajnijeg plana investicija u 2022. godini, kao i povećanog tekućeg dospijeća financijskih obaveza, izvijestio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

HEP je pravna osoba u većinskom vlasništvu države, a budući da je riječ o planiranim dugoročnim kreditnim zaduženjima, Vlada, sukladno Zakonu o izvršavanju državnog proračuna, treba za to dati odobrenje, napomenuo je ministar.

Kako je razvidno iz odluka Vlade, način i rok vraćanja kredita je u oba slučaja jednokratan, pet godina od datuma sklapanja ugovora o kreditu, a redovna kamatna stopa iznosi 0,42 posto godišnje te je fiksna uz šestomjesečno kamatno razdoblje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar