Vlada objavila odluku o HEP-u

Vijesti 06. srp 202315:36 > 17:48 2 komentara
N1

Vlada Republike Hrvatske održala je u četvrtak 233. sjednica Vlade na kojoj je između ostalog donijela "Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije".

“Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije” trebao bi, nakon što je u javnost izbila nova plinska afera u kojoj je sudjelovao HEP, riješiti trenutnu situaciju. Prijedlog Uredbe objavljen je na stranicama Vlade nekoliko sati nakon sjednice. inače se takvi dokumenti objavljuju odmah po završetku sjednice.

Prema dosadašnjoj Uredbi HEP je morao kupiti sav plin koji je INA proizvela u Hrvatskoj. Uredba je vrijedila do ožujka ove godine i cijena tog plina sada iznosi 47,6 eura po megavatsatu, dok je, kad je Uredba donesena, iznosila 41 euro. Afera je počela kad se otkrilo da je HEP prodavao višak plina budući da su napunili sve svoje skladišne kapacitete, ali po bizarnim cijenama manjim od 10 eura – čak i po cent.

“Zbog dovoljne količine plina koji je u sustavu, Vlada će obustaviti odluku da HEP kupuje plin od INA-e. A ministar će predstaviti mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u odnosu na cijene koje su morali plaćati prilikom kupnje, a koja je regulirana metodologijom od 41 euro”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Ministar gospodarstva Davor Filipović podsjetio je kako je Vlada odluku o tome da HEP mora kupovati sav plin koji INA proizvede u Hrvatskoj donijela zato što je u tom trenutku gotovo 120.000 građana ostalo bez plina, a polovica njih bila je u Zagrebu.

“Sav taj plin je usmjeren je, ne samo prema našim građanima, nego i prema institucijama – bolnicama, školama, vrtićima, vodovodima, a sve kako bi naši građani imali sigurnu zimu i plin po pristupačnim cijenama. Prijedlogom ove Uredbe ukida se obveza da HEP kupuje plin od INA-e jer se na tržištu stabilizirala situacija. Ove godine od 1. travnja za sve naše građane cijena plina je trebala porasti za 156 posto, no odlukom Vlade u okviru posljednjeg paketa mjera cijena plina cijele godine neće rasti pa će naši građani imati jednu od najjeftinijih cijena plina u EU – poručio je.

Takvom odlukom je Vlada možda neke subjekte na tržištu plina dovela u situaciju da su plin kupovali po većoj cijeni u odnosu na reguliranu, priznao je Filipović. Stoga Vlada sada predlaže kompenzaciju da bi cijeli energetski sustav funkcionirao.

“Predloženi model kompenzacije odnosi se na to da će HERA provjeravati nabavne cijene plina kod svih poslovnih subjekata koji budu tražili kompenzaciju. Ako se utvrdi da je cijena po kojoj su oni nabavljali plin niža od one koju smo mi ograničili, neće dobiti ništa. A ako se utvrdi da je veća, HERA će utvrditi koji je iznos kompenzacije”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare