Vlada odlučila: Brodarskom zajam od 60 milijuna kuna za podmirivanje obveza

Biznis 04. stu 202114:17
Izvor: Igor Soban/PIXSELL

Vlada je u četvrtak donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta za provođenje likvidacije Brodarskog instituta Zagreb, prema kojoj će Institut od države dobiti 60 milijuna kuna zajma za podmirenje obveza prema vjerovnicima.

Time bi se, istaknuto je, spriječio stečaj, u kojem prestaju upravljačka i imovinska prava Republike Hrvatske kao vlasnika, koja u stečajnom postupku prelaze na stečajnog upravitelja i omogućila zaštita imovine, odnosno vrijednih nekretnina na kojima bi vjerovnici mogli aktivirati založno pravo.

Plan je da se nekretnine nakon podmirenja svih obveza prema vjerovnicima i svih troškova postupka likvidacije prenesu na državu.

Novac za vlasnički zajam osiguran je u državnom proračunu.

Po isplati će Brodarski institut bez odlaganja podmiriti obveze prema vjerovnicima, a Centar za restrukturiranje i prodaju će donijeti odluku o prestanku rada i imenovanju likvidatora.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da ukupne obveze Brodarskog instituta, čiji je jedini osnivač RH, na dan 30. rujna 2021., iznose 77 milijuna kuna, od čega obveze čije ispunjenje je osigurano založnim pravom na nekretninama iznose 67,4 milijuna kuna, a one koje nisu osigurane tim pravom 9,6 milijuna kuna. Predvidljive obveze za eventualno zbrinjavanje radnika u slučaju prestanka rada iznose oko tri milijuna kuna.

Od 2015. godine Brodarskom institutu kontinuirano padaju prihodi te su lani iznosili 9,95 milijuna kuna.

Institut je u blokadi od 26. veljače ove godine, pa je Fina sudu podnijela prijedlog za otvaranje stečaja.

Procijenjena tržišna vrijednost nekretnina u vlasništvu Brodarskog instituta  iznosi 39,9 milijuna eura ili 299,5 milijuna kuna i višestruko je veća od obveza. Institut je nekoliko puta pokušao izraditi plan restrukturiranja na temelju pretpostavke dobivanja velikih poslova ili strateškog partnera, što se nije realiziralo, rekao je Horvat.

Slijedom svega toga, a s ciljem stvaranja prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije Brodarskog instituta, odlukom Vlade predviđa se isplata vlasničkog zajma Brodarskom institutu do 60 milijuna kuna, za podmirenje obveza prema vjerovnicima (obveze prema Ministarstvu financija se neće otplaćivat zajmom), te za eventualnu isplatu otpremnina radnicima.

Croduxu ukinuta dozvola za istraživanje i eksploataciju

Vlada je u četvrtak donijela i odluku kojom je Croduxu ukinuta dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u istražnim prostorima “SA-11“ i “SA 12”.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je objasnio da je na Croduxov zahtjev odgođeno sklapanje ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije i to zbog ograničenja u poslovanju uzrokovanog pandemijom koronavirusa i mjerama za suzbijanje pandemije. Zato je produljeno važenje ponude i važenje bankarske garancije kao jamstva za ozbiljnost ponude do 30. lipnja ove godine.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvalo početkom lipnja Crodux na sklapanje ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za spomenute istražne prostore, no Crodux  je odgovorio da odustaje od istraživanja.

S obzirom na odustajanje od sklapanja ugovora, Crodux je u državni proračun uplatilo 500 tisuća eura jamstva za ozbiljnost ponude koje se aktivira u slučaju da ponuditelj odustane od potpisivanja ugovora, izvijestio je Ćorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar