Vlada osigurala brze antigenske testove za evakuirane nakon potresa

Vijesti 07. sij 202115:16 > 15:24 0 komentara
Petrinja
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u četvrtak je izvijestio da su brzi antigenski testovi osigurani za kampove s evakuiranim osobama u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom, a na tom se području provodi i dobrovoljno cijepljenje kako bi se epidemiološka situacija držala pod kontrolom.

Od 2. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji provodi se dobrovoljno cijepljenje protiv covida najugroženijih skupina stanovništav te svih žurnih službi civilne zaštite, policije, HGSS-a vatrogasaca, hitne medicinske službe  i vojske, izvijestio je Božinović na sjednici Vlade.

Nacionalni stožer civilne zaštite apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i uputa radi sprječavanja širenja koronavirusa na stradalom području, istaknuo je. Nova isporuka od 230 tisuća brzih antigenskih testova, nabavljenih preko Ravnateljstva za robne zalihe, bit će podijeljeni medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, dodao je Božinović.

Iz Šangaja je 2. siječnja u Luku Rijeka dopremljeno 20 tona artikala zaštitne opreme, a idućih će dana pomorskim putem biti dopremljene dodatne količine.

U zadnjih tjedan dana iz logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 1.130.700 artikala zaštitne opreme, a trenutno se u logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi oko 10,9 milijuna artikala, odnosno 650 tona.

Božinović je izvijestio i da je na području Sisačko-moslavačke županije ukinuta zabrane javnih događanja i okupljanja s više od 25 osoba, a ukinuta su ograničenja i na privatnim okupljanjima. Posebno je naglasio obvezu korištenja medicinskih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati distancu od 1,5 metra.

Na prijedlog županijskih stožera, produljeno je trajanje nužnih epidemioloških mjera za Bjelovarsko-bilogorsku i Zadarsku županiju, Grad Zagreb, Zagrebaču, Brodsko-posavsku, Šibensko-kninsku, Karlovačku te Krapinsko-zagorsku županiju.

Riječ je o korištenju zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima u kojima  se obavljaju javne i gospodarske djelatnosti, manifestacije i drugi programi, na zabranu posjeta i izlazaka za korisnike usluga ustanova socijalne skrbi te preporuku povećanja broja vozila u javnom gradskom prijevozu.

Božinović je izvijestio i da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija obavili 20.750 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja u proteklih tjedan dana, te je izdano 112 usmenih upozorenja i uklonjene 103 nepravilnosti.

Utvrđena su četiri prekršaja zbog kršenja propisanih mjera, utvrđeno 215 kršenja samoizolacije, te evidentirano sedam kaznenih djela zbog prenošenja zaraznih bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!