Vlada povisila cijenu mlijeka, hoće li to biti dovoljno za spas sektora?

Vijesti 03. tra 202319:28 0 komentara
N1

Kako bi spasila mljekare Vlada je odlučila za pet centi po litri povisiti zamrznutu cijenu mlijeka. Hoće li to pomoći građanima istražila je Nikolina Matošević.

“Ne kupujem uopće vino, pijem vino”, revoltiran je jedan građanin koga uopće ne zanima kolika je cijena mlijeka. Takvo mišljenje ne dijele oni koji ga kupuju i piju svaki dan. Vlada je zamrznutu cijenu litre digla za 5 centi. Nije velik porast, ali kod građana izaziva brigu:

“Možete mislit, nama je svaki cent skup na naše penzije”, “Pa puno je to na naša primanja koja imamo u Hrvatskoj, to je dosta”, “Meni je puno sve, a šta ja drugo mogu”, zabrinuti su ostali građani.

No koliko će od tih pet centi stići u džep proizvođača, ovisit će o prerađivačima i trgovcima koji na ovu temu nisu imali komentara.
Mljekari mjeru pozdravljaju, ali kažu – nije dovoljna.

“Ne znamo koliko ćemo mi od toga dobiti, nas nitko nije kontaktirao, mi s nikim nismo pričali, ne znamo niti kolika će biti raspodjela tih 5 eurocenti, hoće li to ići proizvođačima, prerađivačima, otkupljivačima, to nitko ne zna jer nitko nije pričao, nisam previše ushićen”, smatra mljekar Damir Horvatić.

Iz godine u godinu proizvodimo sve manje mlijeka, a farme se prazne i propadaju. U Hrvatskoj je otkupna cijena za litru mlijeka za 10-ak eurocenti niža od prosječne u EU.

“A da bi opet cijena bila prihvatljivija našem potrošaču, mora novac dolaziti ne samo od cijene litre mlijeka nego i iz  proizvodnje energije, dodatnih potpora… Sve tu skupa se može uzeti u jedan u sustav gdje budemo jednako konkurentni kao što je u zemljama u okruženju”, tvrdi Mladen Jakopović, iz Hrvatske poljoprivredne komore.

I neki se građani slažu – viša cijena nije najsretnije rješenje za ovaj sektor.

“Poljoprivrednici ne da su na prosjačkom štapu nego duboko ispod toga.  Vjerujem da bi država za takve stvari trebala naći novaca i rješiti to na potpuno drugačiji način”, vjeruje, pak, jedna građanka.

A sve to kako bismo i dalje mogli proizvoditi više domaćeg mlijeka nego li ga uvozimo. Iako smo tek u malom plusu, u idealnim uvjetima mogli bismo doseći samodostatnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!