Vladajući u Saboru hvalili napore Marića, oporba upozoravala na rast rashoda

Vijesti 03. stu 202115:41 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

U saborskoj raspravi o rebalansu proračuna za ovu godinu vladajući su u srijedu hvalili napore koje poduzima Ministarstvo financija u teškim vremenima, dok je oporba propitivala kamo novac odlazi te tvrdila da rashodi nisu pod kontrolom, posebice u zdravstvu.

Ove godine povećani su proračunski rashodi, samo trošak covida u tri godine je 40 milijardi kuna, ustvrdila je Ljubica Maksimčuk (HDZ) hvaleći rad ministra financija Zdravka Marića u izazovnim vremenima.

„Sigurno nitko od 151 zastupnika ne bi želio biti na vašem mjestu”, ustvrdila je.

Rad Marića hvali i njezin stranački kolega Rade Šimičević. „Radite najbolji posao za hrvatskog čovjeka, svatko dobronamjeran teško vam može naći zamjerku s obzirom na pandemiju, potrese i globalnu  krizu”, kazao je.

Čestitke za rad Marić je dobio i od Vladimira Bileka (NZ) koji izdvaja smanjenje udjela javnog duga u BDP-u.

Oporba s druge strane upozorava na rast rashoda, posebice u zdravstvu te ističe da bez strukturnih reforma proračun neće biti održiv.

„Enigma je da se predviđa u iduće tri godine zamrzavanje rashoda, znači li to da je Vlada konačno odlučila krenuti u ozbiljne reforme koja će rashode držati pod kontrolom”, upitao je Branko Grčić (SDP).

Oporba upozorava na troškove i crne rupe u zdravstvu

Kada će se reći dosta povećanju crne rupe u zdravstvu, zanimalo je Marijanu Puljak (Centar). Racionalizacija troškova u zdravstvu zanima i Marina Lerotića (IDS), a Stephen Nikola Bartulica (DP) pita kada kreće reforma zdravstva.

„Strukturne reforme najavljuju se već pet godina, a niti jedna nije provedena”, rekao je Nikola Grmoja (Most).

Ministar Marić poručio je da je rashodovna strana proračuna ključ uspjeha javnih financija te da će se u narednom razdoblju gledati kako racionalnije upravljati sredstvima, među ostalim i u zdravstvu. Ističe i da će strukturne reforme biti od nepresušne važnosti.

„Reforma zdravstva biti će usmjerena na troškovnu stranu, kako efikasnije i racionalnije i pravednije raspolagati novcem poreznih obveznika, a sve kako bi zdravstveni sustav bio na financijski održivim nogama”, kazao je.

Zvane Brumnić (NZ) smatra da povećani rashodi nisu otišli gospodarstvu i građanima. „Poticaji gospodarstvu i građanima su smanjeni, a smanjeni su i doprinosi vezani za sanaciju štete od potresa”, kazao je pitajući gdje su novci otišli.

Najveći dio otišao je na indeksaciju mirovina, na mjere za očuvanje radnih mjesta, te zdravstvo, odgovorio mu je Marić.

Oporba je u raspravi kritizirala i što se proračun previše oslanja na sredstava iz EU fondova propitujući jesmo li ih sposobni privući, na što je Marić odgovorio da Hrvatska kontinuirao jača administrativne kapacitete te istaknuo kako svi trebaju stremiti da se što više sredstava izvuče.

„Hrvatska neće biti spašena povlačenjem sredstava iz EU fondova već provođenjem reformi”, ustvrdila je Dalija Orešković (Centar).

U raspravi ministar Marić otkrio je i da će prva rata za borbene avione biti uplaćena do kraja godine. „Prva ratu trebali bismo platiti do kraja godine, 2,4 milijarde kuna”, odgovorio je na upit HDZ-ovog zastupnika Rade Šimičevića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!