Vojni povjesničar: Neke kontroverze oko Oluje su bile nepotrebne

Vijesti 04. kol 202122:03 0 komentara
N1

Davor Marijan, hrvatski vojni povjesničar, gostovao je na N1 televiziji povodom prijema generala kod predsjednika Zorana Milanovića u Kninu.

“Dijelom mislim da su neke kontroverze oko Oluje, po meni, bile nepotrebne. Nju možemo gledati na različite načine, u kontekstu Domovinskog rata, čime je praktično završio rat, iako su bile još tri akcije u BiH, no u pravu su oni koji misle da je Hrvatska s njom riješila svoje probleme sa Srbima uzapadnom dijelu Dalmacije. Dugoročno Oluju možemo gledati kao jednu epizodu u hrvatsko-srpskim odnosima koja jako drugo traje. Mi konstantno imamo sukob političkog hrvatstva i političkog srbstva i Oluja je to okonačala. A u kontekstu modernih kontroverzi ima tu sujete, ima svega, i mislim da bi se to trebalo gledati od slučaja do slučaja”, rekao je.

Govorio je i o zaslugama u Domovinskom ratu:

“Svatko tko je u ratu obnašao svoju dužnost napravio je dovoljno. Ne možemo u istu razinu stavljati običnog pješaka i zapovjednika. Poanta je ako su dobro radili posao, a jesu, svatkoje od njih dao doprinos. Imam neko ratno iskustvo, počeo sam kao pješak, bio sam zapovjednik pješačkog voda, sve to vuče određena prava i družnoti, no ako bih bilo koga isticao to bi bio običan pješak.

Na kraju sve se svodi na to, prostor je očišćen tek kada to pješak napravi. Što se tiče postrojbi HVO-a, Oluja nije pala s neba. Oluji je prethodio jedan operacijski ciklus na Livanjskom polju, ustvari cijelo jedno razdoblje rata, a smatram da se rat može podijeliti u tri dijela”, kaže.

“Bobetko je operaciju Bljesak proveo u bolnici”

Ističe i kako je cijeli svijet znao da su na Dinari postrobje HV-a. “Nije se moglo sakriti, no to je politika, igrale su se igre. Hrvatska je već tada imala potporu SAD-a i već 22. srpnja 1995. je dobila, po mome, jednu upitnu legalnost. Ljeto 95 je kruna svih operacija uz Maestral, po mome mišljenju”.

Komentirao je i izjave iz SAD-a u kojem se hvali hrvatska vojska i operacije:

“U takvim izjavama uvijek ima i jedna doza kurtoazije, ali da je to zanimljiva akcije, jest. Posebice jer je potrak 94. vladalo mišljenje na međunarodnoj razini da se Srbi proglase pobjednicima u ratu. U sedam mjeseci se situacija potpuno promijenila”, kaže.

Govorio je posebno i o Janku Bobetku:

“Činjenica je da se Bobetko nije naročito angažirao 91. mada je bio zvan. Bobetko se osjećao nevin, on nijedan borbeni dokument nije potpisivao, a vodio je operaciju. Malo ziheraški je išao u tu cijelu priču. Malo čudno, ali bio je siguran da mu Tuđman to nije zaboravio. Druga stvar, Bobetko je operaciju Bljesak proveo u bolnici, on je čovjek u godinama i već je imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Operaciju Bljesak je proveo operativno na licu mjesta, sve je to Bobetko vodio, naravno, ali samu operaciju je vodio general Červenko. Dodatni razlog je bio, godine i sve to, to je moje mišljenje, ja ga ne mogu braniti, mislim da je tu Tuđman zaista zaključio da je vrijeme da stvar završi. Je li on bio častohlepan, ja to ne znam”, veli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!