Štrajkali vozači Ubera: Osjećamo se kao digitalni robovi

Vijesti 18. lis 202108:47 > 13:26 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP) poručio je u ponedjeljak kako se ne slažu s odnosom koji Uber ima prema svojim vozačima kada kasne s isplatom naknada te su izvijestili kako je njihov najavljeni bojkot Uberove aplikacije urodio plodom.

“Dogodilo se to da Uber nije isplatio naknadu svojim partnerima, inače su znali kasniti, ovo je prvi put da to toliko dugo traje. SRDP osjetio je potrebu da se ovdje mora odmah reagirati zato šaljemo jasnu poruku Uberu da se ne slažemo s njihovim odnosom prema nama”, rekla je novinarima tajnica SRDP-a Iva Filipović ispred ureda Ubera u Radničkoj ulici.

Dodaje kako je bojkot, koji je trajao od sedam do 10 sati na području cijele Hrvatske, urodio plodom jer se po aplikaciji vidi da mnogi vozači nisu vozili, odnosno na vožnju se čekalo duplo dulje te su cijele bile duplo veće.

“Nama je žao da je upravo do toga moralo doći, međutim mi smo u takvom položaju prema Uberu da se osjećamo kao digitalni robovi. Oni konstantno naglašavaju da smo mi njihovi partneri, stalno peru ruke od bilo kakve odgovornosti prema nama što se tiče radničkih prava, a s druge strane naglašavaju kako brinu za svoju zajednicu i da su socijalno osviješteni”, naglasila je Filipović.

Upozorila je kako ne mogu stupiti u nikakav kontakt s Uberom, osim preko aplikacije gdje im odgovaraju generičnim porukama.

“Novci su danas uplaćeni na račune partnera, međutim, bojkot se nastavio do 10 sati jer smo htjeli postali jasnu poruku Uberu, zahtijevamo s njima dijalog. Mislim da ova današnja situacija jasno pokazuje koliko oni ne žele biti partneri nama”, kazala je Filipović pokazujući na ured Ubera u Radničkoj ulici koji je zatvoren iako je trebao raditi.

Filipović: Tko je odgovorna osoba kojoj bi se mogli obratiti

Filipović kaže kako joj je žao da se nitko iz Ubera danas nije pojavio jer su htjeli razgovarati s nadležnom osobom koja bi im objasnila što se događa.

“Upravo zato ćemo i dalje vršiti pritisak na platformu i zahtijevati sastanak s njima”, dodaje Filipović.

Istaknula je kako ne znaju ni tko je odgovorna osoba kojoj bi se mogli obratiti, dodavši da je tražila taj podatak, no iz Ubera su odgovorili kako je taj podatak ne mogu dati.

Poručila je da će, ako sutra opet ne dobiju svoju naknadu, održati sindikalni sastanak te dogovoriti daljnje poteze.

Filipović kaže da nemaju namjere blokirati ulice ili prometnice kako bi se izborili za svoja prava, dodavši da to nije poruka koju žele poslati, kao da ni građanima ne žele otežavati kretanje gradom.

Naglasila je kako još nisu tražili razgovor s nekim od nadležnih ministarstava jer nisu smatrali da će se problemi s Uberom dogoditi ovako naglo.

“Sad je situacija pokazala da će to biti potrebno, definitivno ćemo ići u tom smjeru da se razgovara s nadležnim ministarstvima, s Ministarstvom prometa prvenstveno zato što postoji i puno drugih problema. Što hitnije napraviti taj sastanak”, zaključila je Filipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!