Vrhovni sud odbio Jelenićevu žalbu, DOV zahtjev za izuzećem

Vijesti 26. tra 202121:01 > 23:06
dražen jelenić
Izvor: Igor Soban/PIXSELL

Pet dana od kada je podnesena, Vrhovni sud odbio je kao nedopuštenu žalbu Dražena Jelenića na tri mjeseca dugo udaljenje s posla, mjeru koju mu je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odredilo dok se odlučuje hoće li se protiv njega pokretati stegovni postupak ili ne. Naposljetku će o žalbi odlučivati Upravni sud u Zagrebu.

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić Vrhovnom se sudu obratila smatrajući da ih je DOV uputio na krivi pravni lijek kada su naveli upravni spor. Međutim, Vrhovni sud zaključilo je, bez ulaženja u opravdanost same odluke o udaljenju, da je DOV bio u pravu kada je uputio na Upravni sud.

“Državnoodvjetničko vijeće uputilo je našu žalbu Upravnom sudu u Zagrebu jer je smatralo da se odluka može osporiti samo pokretanjem upravnog spora. Mi očekujemo da se Upravni sud proglasi stvarno nenadležnim i da na kraju ipak Vrhovni sud odlučuje o našem pravnom lijeku kao o žalbi”, kaže Alaburić.

VEZANE VIJESTI

Ranije je obrana podnijela i zahtjev za izuzeće tri člana Državnoodvjetničkog vijeća koji su odlučivali o mjeri privremenog udaljenja. Među njima je i predsjednik DOV-a. Izrazili su sumnju u njihovu nepristranost. I to, kako su naveli, jer su prejudicirali stegovnu odgovornost Dražena Jelenića te ga udaljili bez njegovog očitovanja. Ali i dali, po njima, pogrešnu uputu o pravnom lijeku – za što, istaknuli su, postoji mogućnost da je dana namjerno.

No, predsjednik DOV-a Darko Klier odbacio je taj zahtjev smatrajući da Jelenićeva obrana nije navela za koje točno postupke to izuzeće traži, ne poziva se ni na jednu zakonsku osnovu niti nudi dokaze i okolnosti.

Sljedeći korak koji se u ovoj priči očekuje ovoga tjedna jest odlučivanje Državnoodvjetničkog vijeća o zahtjevu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja želi pokretanje stegovnog postupka protiv Dražena Jelenića zbog članstva u masonima. To je zatražila 14 mjeseci od kada je on odstupio s funkcije glavnog tužitelja jer je otkriveno da je član masona.

Zlata Hrvoj Šipek traži i razrješenje s dužnosti jer smatra da je narušio ugled Državnog odvjetništva te se pritom poziva na mišljenje Etičkog povjerenstva koje je ranije zaključilo da je članstvom u masonskoj loži Jelenić povrijedio Kodeks. S druge strane, Jelenić se brani da više nije član lože te da ne postoji niti jedan propis koji brani članstvo u udrugama niti ga obvezuje da prijavljuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar