“Vučić čini sve da vlast ne izgubi na izborima nego nekako drugačije”

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao aktualnu političku situaciju, ali i o izvješću o napretku Srbije.

Picula kaže da je izvješće o Srbiji dobra zbirna ocjena o stanju u državi koja se nalazi u velikoj krizi i zato je prihvaćeno s velikom potporom tijekom glasovanja. “Srbija nikako ne uspijeva zaključiti svoju tranziciju od 90-ih, nego još izvozi svoje konflikte izvan granice, prije svega u BiH”, rekao je.

N1

“Za to smatram odgovornim predsjednika Aleksandra Vučića. Ja sam rekao da je Srbija zemlja koju karakterizira vlast jednog čovjeka, to je prostor u kojem vladaju toksični mediji koji potiču nasilje. Može se slobodno reći o nazadovanju na putu prema EU-u. Ne izvjesno kako se ta situacija može mijenjati na bolje”, dodao je.

U izvješću se spominje i Telekom Srbije koji utječe na medija. “To je prostor jedne potpune medijske dominacije, sve frekvencije su u političkim rukama. Postoji par nezavisnih medija koji rade pod velikim političkim pritiskom”, napominje Picula.

Smatra da je politika Angele Merkel poticala popuštanja naspram Srbije, ali vlada Olafa Scholza je jasno dala do znanja da nema potpore bez promjena, ako i da nema potpore bez priznavanja Kosova.

“Ovi prosvjedi možda signaliziraju da postoji društveni kapacitet koji će donijeti neke promjene no netko to mora politički iskoristiti. Vučić čini sve da vlast ne izgubi na izborima nego nekako drugačije. Meni nije nezamislivo da se dogodi neki srpski Majdan”, rekao je.

Dodaje da Europska pučka stranka (EPP) ima posebnu odgovornost prema Srbiji jer je Vučićeva stranka dio tog kluba. “Bili su neki pokušaji da se odnosi Hrvatske i Srbije relaksiraju, ali čim dođu prvi problemi kao što su sada najlakše je tražiti vanjske krivce, a Zagreb je uvijek tu aktualan”, smatra Picula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.