Vujčić o aferi u HNB-u: Nisam se koristio povlaštenim informacijama

Vijesti 11. sij 202219:52 > 20:141 komentar
Srecko Niketic/PIXSELL, Ilustracija

Prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Kako piše portal, uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

Kaže da nema saznanja da su djelatnici HNB-a trgovali povlaštenim informacijama

Vujčić je rekao i kako nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFA-u.

“Što se mene tiče, ja sam 2001. prodao dionice dvije banke koje sam imao, nakon što sam postao zamjenik guvernera i rukovodstvo HNB-a je tada iniciralo promjene zakona da samima sebi zabrani, jer je to tada bilo dozvoljeno, da imamo dionice banaka i da njima trgujemo. Ako išta, onda se može pohvaliti za tako nešto, a ne napadati. Na kraj pameti mi nije bilo da za 20 godina će to netko na taj način interpretirati”, rekao je Vujčić za HTV Dnevnik.

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere, rekao je Vučić dodajući kako on nema saznanja o tome.

Vujčić je naglasio kako nema dokaza o bilo kakvom sukobu interesa.

“Da je bilo sukoba interesa, onda bi se trebalo utvrditi da je bilo trgovanje s povlaštenim informacijama, da je netko znao neku informaciju o banci koja će promijeniti cijenu dionice, obveznice i da je aktivno s njom trgovao. Mi nemamo saznanja o tome. Ako itko ima, ja pozivam da nas obavijeste o tome i obavijeste nadležnu instituciju koja će to provjeriti”, rekao je.

Napomenuo je da zna za tri transakcije.

“Znam za samo tri transakcije za koje su nas pitali i na koje smo odgovorili. Tu nismo vidjeli ništa što bi moglo upućivati na trgovanje povlaštenim informacijama koje je apsolutno neprihvatljivo. Ako tako nešto postoji, jaka indicija ili dokaz da je toga bilo, da je netko od toga zaradio novac, da se to dostavi – ne samo nama nego i nadležnim institucijama”, ponovio je.

Upitan je li ono što se mijenja od 1. ožujka 2022. zapravo pokazatelj da je sve skupa bilo krivo, Vujčić je rekao:

“Ne. Ono što se događalo od 2001. je da se polako standardi pojačavaju. Mi smo 2001. uveli zabranu imanja dionica za rukovodstvo ECB-a. ECB je 2015. donio smjernicu o etičkom okviru kojoj smo se sada prilagodili, ja sam prošle godine potpisao odluku. Standardi su bili takvi kakvi su bili i oni se pojačavaju. Vidjet ćete za 10 godina da će biti još snažniji. Mi ćemo se do 1. lipnja 2023. uskladiti s novom smjernicom ECB-a”, napomenuo je.

Podsjetio je i kako različite središnje banke imaju različite propise.

“U SAD-u središnja banka dozvoljava trgovanje dionicama i rukovodstvu. Neke središnje banke imaju još snažnije standarde od ECB-a, neke ne dozvoljavaju zaposlenicima da imaju depozite u bankama”, dodao je Vujčić.

Vujčić je rekao kako Banski dvori nisu tražili očitovanje o tom slučaju, ali napomenuo da je razgovarao “sa svim relevantnim osobama”.

Spreman je dati ostavku

“Razgovarao sam sa svima s kojima trebam pa i premijerom. Pitao je što se događa”, izvijestio je Vujčić.

Na pitanje je li spreman podnijeti ostavku ako se dokaže trgovanje povlaštenim informacijama, Vujčić je poručio: “Ako sam ja trgovao povlaštenim informacijama, svakako, odmah ću dati ostavku. Ako je netko od zaposlenika, a mi to nismo znali, onda je to odgovornost zaposlenika”.

Vujčić je još jednom pozvao da se informacije dostave HNB-u te je poručio kako će napraviti provjeru.

“Još je važnije da netko izvan HNB-a napravi tu provjeru, da se to potvrdi ili ne”, rekao je Vujčić dodajući da tu provjeru inače radi HANFA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar