“Nezamislivo je čime se sve trguje, slike kamenja postižu nevjerojatne cijene”

Vijesti 03. ruj 202112:33 > 18:52 0 komentara
Vuk Vuković
N1

Ekonomist Vuk Vuković gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o rastu cijena hrana te hoće li dođi do inflacije.

“Za vrijeme covida smte imali jako velik pad potražnje i smanjenje ekonomskih aktivnosti. Dogodilo se da su firme u početku trošile neke zalihe, u jednom trenutku su ih istrošile, a u međuvremenu je pala potražnja i kako je krenuo oporavak i otvaranja, imali ste ogroman porast potražnje za svime. To je povratak na trendove prije covida”, objasnio je Vuković.

VEZANA VIJEST

Istaknuo je da je porasla potražnja, a pri tome su se dogodile i neke promjene u opskrbnim lancima. Dodao je da su brojne firme tijekom covid krize prestale naručivati iz Kine i Indije.

“Te dvije zemlje su najveći dobavljači hrpe sirovina i dobara, bile su zatvorene pa se moralo naći nove dobavljače u Europi. Primjerice, otvorilo se tursko tržište. Ti dobavljači naprosto nisu bili spremni na toliko ogromnu potražnju. Ne možeš zadovoljiti toliku potražnju u tako kratkom roku i naravno, cijena ide gore. Zato mislim da je taj efekt privremeni koji će trajati ovu godinu, možda se prelije u sljedeću godinu, ali sumnjam da će ići dulje od toga”, kazao je Vuković.

Počelo se trgovati stvarima za koje je prije to bilo nezamislivo, a jedan od takvih predmeta jesu i slike kamenja koje postižu nevjerojatne cijene. Digitalne slike kamenja se plaćaju kriptovalutama.

“To je tržište fascinantno, to je NFT (non-fungible token) tržište. Bejzbol kartice, Pokemon kartice i slično… ako gledate njihove cijene, one ponekad mogu doći do 100, 200, 500 dolara. Ovo je sada digitalno to, ali se dogodio i jedan moment umjetnosti, digitalnog arta pa se može postići viša cijena, pandan nekom Warholu ili Banksyju. Upravo zbog elementa block chaina i imovinskog bubblea one postižu takve lude cijene. Prvi takav koji je prodan je Nyan cat za 600.000 dolara, pa prvi tvit na Twitteru koji je prodan za nekih 500.000 dolara, kao digitalna umjetnina, dio povijesti”, rekao je Vuković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!