Vurušić: Mariupolj bi mogao postati ukrajinski Vukovar

Vijesti 05. ožu 202219:14 > 19:34 0 komentara
N1

Novinar Jutarnjeg lista i stručnjak za vanjsku politiku Vlado Vurušić gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao situaciju u Ukrajini.

Na pitanje gdje je danas zapelo s evakuacijom, Vlado Vurušić kaže:

VEZANE VIJESTI

“Dobijamo kontradiktorne vijesti. Po vijestima s terena koridor nije otvoren, i dalje se puca. Grad je već nekoliko dana pod opsadom, nemaju struje ni vode, ali se očito jako dobro brane tako da bi Mariupolj mogao postati ukrajinski Vukovar, tako izgleda.”

Govoreći o tom gradu na jugu istaknuo je: “Imaju čak i više od 300 tisuća stanovnika. To je vrlo važan grad. Još 2014. kad je rat u Ukrajini počeo, kad su se Lugansk i Doneck odvojili, bilo je pokušaja da se to napravi s Mariupoljem, da se kontrolira Azovsko more i napravi se spoj s anektiranim Krimom. Tad su se Ukrajinci obranili. U Hersonu, koji je jedini veći grad koji je ruska vojska zauzela, danas su bili veliki prosvjedi – Ukrajinci su izašli sa zastavama, odmah su ih okružili vojnici, ali su ih vrijeđali da se gube iz grada. Vojska je pucala u zrak da ih rastjera, ali prema snimkama se vidi da nisu uspjeli.”

Ruska vojska ima velikih problema s logistikom, hranom, naoružanjem i slično, napomenuo je Vurušić.

O zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se zabrane letovi iznad Ukrajine, Vurušić je rekao:

“Na neki način je bilo jasno da NATO ne želi ulaziti u sukob s ruskom vojskom, zato su uvedene sankcije. Razumljivo je da Ukrajinci nisu sasvim zadovoljni, ali naoružanje dolazi. NATO bi možda mogao biti malo efikasniji, ali zona zabrane leta može dovesti do sukoba.”

Dodaje da također cure informacije da je pravi egzodus u Bjelorusiji gdje mladići bježe pred vojnom obavezom, ali isto tako bježi i tisuće Rusa.

Govoreći o našim prostorima rekao je: “Republika Srpska i Srbija jedine pružaju podršku Rusiji nadajući se eventualnom prodoru Putina i osvajanju Ukrajine jer onda mogu ostvariti ono što nisu uspjeli devedesetih.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!