“Za ovo što se događa u slučaju Agrokor odgovorni su Plenković i Dalić”

Vijesti 29. ožu 202315:43 1 komentar
N1

Odgovarajući na pitanje o padu vještačenja vrijednog osam milijuna kuna u slučaju Agrokor, Sandra Benčić je danas u Hrvatskom saboru istaknula da je primarna odgovornost za to što se događa, na onima koji su napravili i rukovodili grupom Borg i koji su tako zacrtali cijeli postupak oko Agrokora.

“Uz Martinu Dalić, zaštitnik te ideje i glavni koordinator bio je Andrej Plenković”, podsjetila je Benčić i napomenula da je Martina Dalić za posao odrađen u Borgu nagrađena mjestom predsjednice Uprave Podravke, dok je Andrej Plenković i nakon te velike afere ostao premijer.

Benčić je sigurna da će iz ovog slučaja izaći još mnogi krakovi koji se do sada nisu jasno vidjeli. Smatra da je pad ovog vještačenja samo jedan od dokaza da je cijeli postupak vođen na sumnjiv način, tako da su se za ogromne novce angažirali ljudi koji su i sami rekli da nemaju ni struku ni kvalifikacije da bi proveli reviziju.

“To ne znači da je Todorić nevin, ali cijeli slučaj protiv njega bi mogao pasti zbog toga što je netko za velike novce angažirao takvu osobu”, rekla je Benčić, koja smatra da to znači da naše službe ili nemaju kapaciteta ili nekad namjerno ne žele postupke provesti kako treba.

Benčić je podsjetila je da je HDZ stvorio Ivicu Todorića, koji je otpočetka, desetljećima, imao njihovu apsolutnu zaštitu, usprkos tome što se znalo da postoji velik rizik zbog koncentracije moći, bogatstva i utjecaja u rukama jednog čovjeka. Međutim, Benčić ističe da se micanjem Todorića iz Agrokora ništa u samom modelu nije promijenilo, jer sada umjesto Ivice Todorića imamo Pavla Vujnovca, koji ima ne samo koncentraciju unutar Fortenove, nego mu je paralelno dana i velika koncentracija moći na energetskom tržištu.

“Dakle, imamo dva sektora koja su strateška u svakoj zemlji – prehrambeni i energetski – i mi jednom čovjeku dajemo takvu koncentraciju moći na ta dva tržišta. Model je isti i za par godina ćemo ponovno imati grupu Borg”, zaključila je Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.