“Zabrana aroma u grijanom duhanu vratila bi javno zdravstvo 10 godina unatrag”

Vijesti 08. velj 202213:48 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Član Mediteranskog instituta za smanjenje rizika po zdravlje (MOHRE) Ognjen Brborović upozorio je u utorak da bi inicijativa Europske komisije (EK) o zabrani aroma u grijanim duhanskim proizvodima vratila javno zdravstvo deset godina unatrag.

U priopćenju navodi da je uputio otvoreno pismo povjerenici EK za zdravlje i sigurnost hrane Stelli Kiriakydes, kao i ministru zdravstva Viliju Berošu, ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku te hrvatskim europarlamentarcima, na koje apelira na ne podrže inicijativu Komisije da u ubrzanoj proceduri donese tu odluku.

Ističući da EK tom “ad hoc zabranom aroma u alternativnim duhanskim proizvodima”, Brborović napominje kako su unutar EU tradicionalni duhan i alternativni proizvodi nove generacije regulirani Direktivom koja ima za cilj osigurati pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i visoku razinu zaštite zdravlja.

Naglašava i da unutar te Direktive stoji zabrana koja se odnosi samo na cigarete, dok su drugi duhanski proizvodi izuzeti od zabrane.

Grijani duhanski proizvodi pomažu pušačima u prevenciji bolesti i smrti

Iznosi i podatke da su odredbe Direktive dogovorene prije osam godina, kada su dokazi o smanjenju štete koje mogu polučiti alternativni proizvodi bili u povojima, pri čemu trenutna saznanja pokazuju da ti proizvodi pomažu odraslim pušačima u prevenciji bolesti i smrtnosti.

Brborović tvrdi da su arome koje se koriste u tim proizvodima neraskidivo povezane s prijelazom pušača na potencijalno manje štetne proizvode, kao i sa prestankom pušenja.

“Uvođenje zabrane aroma rezultiralo bi rastom crnog tržišta i povratak pušenju kod dijela korisnika. Iako korištenje voćnih aroma može djelovati poticajno na mlađu populaciju, podaci relevantnih istraživanja pokazuju da su većina korisnika alternativnih proizvoda bivši pušači”, istaknuo je.

Shodno navedenom, od povjerenice EK za zdravlje i sigurnost hrane traži ažuriranje evaluacije prema najnovijoj znanstvenoj literaturi te prilagodbu zakonodavstva uz dopuštanje aroma.

“Procijenite upotrebu aroma kao vrijednog javnozdravstvenog alata. Nije slučajno da se arome, također, koriste u proizvodima za nadomjesnu nikotinsku terapiju na popisu nužnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije”, zaključio je Brborović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!