Zadarski proračun u blokadi, oglasio se Dukić

Ekonomija 05. velj 202414:50 1 komentar
Sime Zelic/PIXSELL

Ministarstvo financija utvrdilo je nezakonitosti u proračunu Grada Zadra, ocijenivši osnovanom blokadu gradskog proračuna, izvijestio je u ponedjeljak Ured gradonačelnika, prozivajući SDP i Nezavisnu lista Enija Meštrovića i Akcije mladih za "destrukciju i blokadu".

“Najgore je ponavljati istu, vlastitu grešku. Većina u Gradskom vijeću, koju su činili SDP, Nezavisna lista Enija Meštrovića i Akcije mladih upravo je to napravila drugu godinu zaredom, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Branko Dukić (HDZ).

Naglasio je da je nakon izvršenja svih njihovih prijedloga i amandmana za prethodnu godinu koje je bilo moguće izvršiti predložio donošenje zajedničkog proračuna, ali se neki nisu ni odazvali, a oni koji jesu brzo su se predomislili i odustali.

Zadarski gradonačelnik je dodao da su potom, uz velike napore, uspjeli osigurati zakonite izvore financiranja za “nabacane” amandmane ali su se, kaže, i oko njih predomislili, a obrazloženja su im bili grafit i prostorni plan. No, to se ne uvrštava u proračun pa ih je upozorio da više nema manevarskog prostora.

“To je ekipa koja ne govori ništa o razvojnim politikama, socijalnim i gospodarskim programima, komunalnim projektima. Ne govore ništa o budućnosti i razvoju Zadra. To je ekipa koja svim srcem Zadru želi recesiju, destrukciju i blokadu”, ustvrdio je.

Posljedice

Smatra da će posljedice njihova nečinjenja biti višegodišnje.

“Bez zakonitog proračuna održavat ćemo javne funkcije, završiti započete projekte i zbrajati dugoročne štete. A one se broje u desecima milijuna eura – od već osiguranih 10 milijuna eura za nove vrtiće do 43 ugovorena milijuna za projekte iz nove ITU omotnice, upozorio je.

Uz to, smanjit će se javne investicije te neće imati spremne nove projekte još barem godinu dana.

Upitan kako je moguće da se europski projekti ne mogu izvršavati s obzirom na to da bi oni trebali biti “zaštićeni” kada je na snazi blokada gradskog proračuna, gradonačelnik je rekao novinarima da europski projekti jesu izuzeti, ali se kod svakog traži domaća komponenta, odnosno vlastiti udio sredstava.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Ivan Mijolović objasnio je da ne mogu konzumirati znatna sredstva iz ITU mehanizma i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) jer je domaća komponenta jako mala s obzirom na to da se temelji na Odluci o nužnim rashodima i izdacima.

Prijedlog proračuna?

Gradimo četiri vrtića i po kvartalu bismo trebali imati oko 800.000 do milijun eura vlastitih sredstava samo za jedan vrtić. ITU mehanizam od nas iziskuje 15 posto vlastitih sredstava po projektu, što je jako teško osigurati u ovom trenutku jer se sva vlastita sredstva zasnivaju na jednoj četvrtini proračuna iz 2022. godine, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći prijedlog proračuna, na što je pročelnik za financije odgovorio da je on već spreman.

“Spremni smo već sada, 29. prosinca smo ponudili rješenje za sve amandmane, ali nije bilo dovoljno sluha od većine vijećnika da se izglasa proračun”, rekao je Mijolović dodajući da pravorijek Ministarstva financija potvrđuje navode gradonačelnika o nezakonitim aktima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare