Plenković otkrio tko će podići prve eure na bankomatu

Ekonomija 28. pro 202210:34 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

“Došli smo nadomak do velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju EU čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjujemo preuzetu obvezu kada smo pregovarali članstvo u EU-u. Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada, želim svima zahvaliti koji su doprinijeli ovom procesu. Mislim da možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo”, rekao je na uvodu sjednice premijer Andrej Plenković.

Primorac i Vujčić dignut će prve eure

Premijer je najavio da će prelazak s kune na euro obilježiti iza ponoći 1. siječnja kada će ministar Primorac i guverner Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve eure.

1. siječnja povodom članstva Hrvatske u Schengenu u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije s kojom će predstavnici Vlade posjetiti GP Breganu. Dočekat će ih slovenska predsjednica s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola. Potom će s Ursulom von der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića popit kavu koju će platiti eurokovanicama.

“Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promjena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja”, poručio je.

Izmijenjeno 70 zakona

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini. Poseban naglasak je, rekao je ministar, na zaštititi potrošača. Od 5. rujna je stupilo na snagu obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca.

“Predstavili smo po prvi put i proračun u eurima. Iako se najveća bojazan odnosila na potencijalne inflatorne pritiske, oni su u Hrvatskoj minimalni, kao što su bili i u drugim državama koje su uvodile eure. Naravno da je razina općeg porasta cijena nešto veća i to je u skladu s očekivanjima”, rekao je, prenosi Index.

O bankomatima

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura. “Ukupno je 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica distribuirano institucijama”, rekao je. Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima.

Od 4000 bankomata, 1300 bankomata će do 31. prosinca isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure. U slučaju da to ne obave u tom periodu, moći će to obaviti neograničeno u HNB-u kada se radi o novčanicama, a kovanice će moći mijenjati još naredne dvije godine. “Dobrobiti od eura će biti vidljive, značajne i trajne. Sigurno je da eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača i otpornija na ovu i sve buduće krize”, poručio je Primorac.

Iz Fine su rekli da će najvažnije biti osposobiti bankomate budući da očekuju da će građani u prvim danima Nove godine koristiti najviše upravo bankomate.

Vujčić: Pripremite gotovinu

Guverner Boris Vujčić rekao je da su sve novčanice eura nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao što će kasnije i prema poduzećima. Što se tiče procesa kovanja eurokovanica, Vujčić je rekao da se i on uspješno provodi kraju.

“Uspjeli smo iskovati 400 milijuna komada hrvatskih kovanica, a ovaj tjedan očekujemo da će otkovati još 5 milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica. Predopskrba banaka počela je u listopadu i uspješno je realizirana, naglasio je guverner.

“Predopskrba poduzeća koja je započela u prosincu do sada se odvijala sporom dinamikom. Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme”, rekao je. Početni paketi eura za građane mogu se kupiti u bankama, Pošti i Fini. Do sada je prodano 682 tisuće početnih paketa, odnosno približno 60 posto od ukupnog broja paketa.

Od sredine kolovoza do sada vrijednost kuna u opticaju je smanjena za preko 16 milijardi kuna, s 35,2 milijarde kuna na 18,9 milijardi kuna. “Građani su nas poslušali. To će olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju”, rekao je Vujčić.

Guverner je rekao kako su se banke dobro pripremile i da se ne očekuju nikakva neugodna iznenađenja. “Dio usluga tijekom novogodišnjeg vikenda će biti ograničeno dostupan ili nedostupan te je dobro imati kod sebe nešto gotovine”, poručio je Vujčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare